NOVI PRITISAK NA VUČIĆA I SRBIJU; BRUTALAN ULTIMATUM HOLANDIJE: "Upotrijebiti sva sredstva da Beograd uvede sankcije Rusiji"

Doduše, ogradio se da se prednost mora dati diplomatskim metodama, ali nije isključio druga sredstva prinude ne bi li se naša vlast i predsjednik Vučić primorali da okrenu leđa Moskvi.

  • Regija

  • 21. Mar. 2023  21. Mar. 2023

  • 2

Poslije šefice njemačke diplomatije Annalene Baerbock pritiscima na Srbiju i Aleksandra Vučića pridružio se i holandski premijer Mark Rutte.

Kako mediji saznaju, predsjednik vlade Holandije danas je u parlamentu skicirao pozicije svoje zemlje uoči samita šefova država u vlada EU, na čijem dnevnom redu će biti i nedavni pregovori Beograda I Prištine u Ohridu.

Kako prenose izvori našeg lista, Rutte je pred poslanicima kazao, između ostalog, da treba pojačati pritisak na Srbiju i njeno rukovodstvo kako bismo uveli sankcije Rusiji.

Doduše, ogradio se da se prednost mora dati diplomatskim metodama, ali nije isključio druga sredstva prinude ne bi li se naša vlast i predsjednik Vučić primorali da okrenu leđa Moskvi.

Tako je ovaj predstavnik holandskog desnog centra i provjereni zastupnik evroantlantskih perspektiva takozvanog Kosova osnažio ponovo dežurni pravac briselske politike - natjerati Srbiju da se što prije pridruži embargu protiv Rusije.

Njegova zemlja, zajedno za baltičkim republikama, poslovično napredak naše države na maršruti EU najviše mjeri upravo odnosom Beograda prema Moskvi, a Rutte je očigledno osjetio momenat da se poslije očiglednog kraha u Ohridu, pošto Vučić nije ništa potpisao, zaigra na drugu dežurnu kartu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...