NAPRAVILI SU JOŠ JEDAN KORAK NAPRIJED: Novi Ford krije Volkswagenovu osnovu, znate li koju? (VIDEO)

Poznata je i startna cijena, a ona iznosi 45.000 eura.

  • Auto

  • 21. Mar. 2023  21. Mar. 2023

  • 0

Ford je još jednom iskoristio slavno ime za potpuno drukčiji električni model, a sad je napravio još jedan korak.

I dok se mnogi još nisu pomirili da Mustang množe biti crossover, i to električni, iz Forda dolazi novo iznenađenje. Predstavili su novi Explorer, SUV koji također ide na struju, ali i krije Volkswagenovu tehnologiju. No ovakvog "delanca" moći će iskusiti samo oni u Europi. 

Punim imenom Explorer EV, novi je Fordov model na Volkswagenovoj MEB platformi, a bit će prvi potpuno električni kompaktni crossover iz Europe, tačnije iz nove tvornice u Kölnu u Njemačkoj. 

S 4.5 metara duljine novi Ford je neznatno kraći od Volkswagena ID.4, s kojim dijeli tehnološku osnovu. Poznata je i startna cijena, a ona iznosi 45.000 eura.

.To je osjetno manje od Mustanga Mach-E, koji je s cijenom od 62.900 eura dostupan tek uskom krugu ljubitelja plavog ovala. 

A recept je poznat. Njemačka tehnologija sad je upakirana u amerikanizirani dizajn. Explorer tako izgleda osjetno robusnije od svog brata iz Wolfsburga, a vizualno podsjeća na izvorni Explorer. 

Iznutra, pak, dominira 15-inčni središnji zaslon uspravne orijentacije, koji donosi Ford Sync move. Novost je da se zaslon može pomicati i zakretati. Ford ovdje stavlja naglasak na komfor u vožnji pa putnicima osigurava bogatu opremu, brojne pretince i obilje prostora. Prtljažnik ima rezerviranih 450 litara prostora u startu, odnosno preko 1.4 kubika s preklopljenim naslonom. Manje je to od Volkswagenovog konkurenta, vjerojatno zbog osjetno kraćih prevjesa.

Detalji oko pogona nisu poznati. Ford tek kaže kako punjenje od 10 do 80% traje 25 minuta. I to je to. Britanski AutoExpress doznaje da ponuda kreće sa 170 KS snažnim elektromotorom i 52 kWh baterijom, koja će dati doseg od 350 km, ali i biti kompatibilna s punjačima snage do 130 kW. Tek će snažnije opcije s 231 i 340 KS imati veću bateriju od 77 kWh, a moći će se puniti snagom do 170 kW.

Kad je u pitanju moderna oprema, spomenut ćemo 12 ultrazvučnih senzora, pet kamera i tri radara. Prevedeno, brojni sustavi asistencije su uključeni u opremu, pa i sustav automatske izmjene voznih traka.

Ford Explorer EV je prvi od devet električnih modela koje će Ford lansirati do kraja 2024. godine. Za sada znamo za još jedan model na MEB platformi i Pumu EV, koja će dolaziti iz rumunjskih pogona.

(Index.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...