NI KOD SUSJEDA NE CVJETAJU RUŽE: Prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi...

To su su pokazali podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima je najviša prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom kod pravnih lica u januaru isplaćena u avioprijevozu

  • Ekonomija

  • 22. Mar. 2023  22. Mar. 2023

  • 1

Prosječna mjesečna neto zarada isplaćena zaposlenima kod pravnih lica u Hrvatskoj u januaru iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na januar prošle godine, dok je na godišnjem nivou u odnosu na januar prošle godine nominalno više za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto.

To su su pokazali podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima je najviša prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom kod pravnih lica u januaru isplaćena u avioprevozu, u iznosu od 1.685 eura, a najniža u proizvodnji kože i srodnih proizvoda i ostalim osobnim uslužnim delatnostima, u iznosu od 748 eura.

Prema istim podacima medijalna neto plata za januar ove godine iznosi 930 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom kod pravnih lica za januar ove godine iznosila je 1.499 eura, što je nominalno i realno više za pet posto u odnosu na decembar prošle godine. Na godišnjem nivou prosječna bruto plata je nominalno viša za 13,1 posto, a realno za 0,4 posto, javlja Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...