PROCURIO DOKUMENT STRATEGIJE ODBRANE VLADE KOSOVA: „Srbija planiranjem nasilnih aktivnosti namjerava narušiti bezbjednost ne samo Kosova već čitavog regiona…“

Dokument pokazuje formulu kako zvanični Beograd instrumentalizira srpsku manjinu i osnažuje paralelne strukture.

  • Regija

  • 22. Mar. 2023  

  • 2

Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna prijetnja bezbjednosti na Kosovu, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, piše Koha.

Ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti djelovanja i razvoja sistema odbrane.

U njemu se navodi da je Kosovo pogođeno hibridnim ratom Rusije, za koju se ističe da zajedno sa Srbijom imaju za cilj podizanje tenzija na sjeveru zemlje i rasplamsavanje međuetničkog sukoba.

„Srbija je kontinuirano pokazivala da ima vještine, kapacitete i namjeru da unaprijedi svoje interese zadiranjem u interese i državnu bezbjednost Republike Kosovo. Republika Srbija nastavlja da sinhronizovano koristi sve svoje elemente hibridnim metodama protiv Republike Kosovo“, navodi se u Strategiji odbrane.

Dokument pokazuje formulu kako zvanični Beograd instrumentalizira srpsku manjinu i osnažuje paralelne strukture.

„Na teritoriji Republike Kosovo koristi informativne i ekonomske elemente da instrumentalizira srpsku manjinu i da osnaži paralelne strukture, ometajući njihov proces integracije. Istovremeno, Srbija nastavlja predstavljati direktnu prijetnju bezbjednosti Republike Kosovo, razvijajući, modernizujući i povećavajući vojne kapacitete, kao i njihovim pozicioniranjem duž granice sa Kosovom“, navodi se u Strategiji.

Stručnjaci za bezbjednost kažu da i pored napora za dijalog, Srbija neće odustati od destruktivnih akcija prema Kosovu.

„Planiranjem nasilnih aktivnosti namjeravaju da naruše bezbjednost ne samo Kosova već čitavog regiona. Ovaj napor Srbije se nastavlja uprkos posljednjim naporima da se postigne politički dogovor, kojim bi nasilne policijske i vojne akcije bile skinute sa dnevnog reda, budući da imaju kontinuiranu finansijsku podršku srpskih službi“, rekao je Bedri Elezi iz Kosovskog instituta za međunarodne studije.

U nacrtu Strategije odbrane se ističe da različite aktivnosti, kroz tajne operacije, predstavljaju realnu opasnost za Kosovo i njegove institucije.

„Uticaj i dezinformisanje od strane informativnih i bezbjednosnih službi država i nedržavnih aktera predstavljaju rastuću prijetnju. Ovi akteri koriste skup alata i mehanizama (finansiranje kriminalnih struktura, nevladinih organizacija, informacioni alati), kao i obavještajne operacije da naruše imidž i interese Republike Kosovo“, navodi se u Strategiji odbrane.

U nacrtu Strategije se ističe da direktna vojna prijetnja Kosovu nije u potpunosti otklonjena, ali se ocjenjuje da se ta mogućnost smanjuje nakon integracionih procesa zemalja regiona u NATO i EU.

U tom pravcu, prema ovom dokumentu, ostaje suštinsko prisustvo NATO-a i EU na Kosovu, kao i razvoj kosovskih kapaciteta u oblasti bezbjednosti i odbrane, piše Koha.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...