JE LI OVO NENAD STEVANDIĆ NAJAVIO KRAJ DODIKOVE PREDSTAVE: "Zakon o kleveti problematičan je po mnogo pitanja, jer nas ne bi posjećivao toliki broj ambasadora..."

(...) da to nije tako.

  • Politika

  • 22. Mar. 2023  22. Mar. 2023

  • 3

"Zakon o kriminalizaciji klevete i uvrede je problematičan po mnogo pitanja jer se ne bi toliko prašine dizalo i ne bi Narodnu skupštinu posjećivao toliki broj ambasadora da to nije tako, i od toga ne treba niko da bježi", rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS-u tokom rasprave o ovom zakonu.

On je rekao da uvažava sve primjedbe međunarodnih zvaničnika i da ih treba ugraditi u ovaj tekst, ali i da treba uvažiti da sloboda govora ne podrazumijeva slobodu vrijeđanja, i da to takođe treba uzeti u obzir.

On tvrdi da ovaj zakon nije ni za ni protiv opozicije ili vlasti, niti protiv novinara, ali da su problem, kako je naveo, blogeri koji za novac objavljuju informacije o pojedincima. Istakao je da su on i njegova porodica ugroženi zbog pisanja o njemu, ali je dodao da je i mnogo primjera među opozicionim poslanicima koji su trpjeli uvrede.

Istakao je da je on često bio predmet optužbi da je u ratu vozio crveni kombi i istakao da je sve tužbe dobio na sudu u vezi s takvim uvredama protiv njega.

Rekao je da su lažni profili posebna priča, i da i on ima mnogo klipova koji su problematični, ali da nikad nijedan nije iznio u javnost.

Naglasio je da bi uvrede i klevete trebalo da progone oni koji su žrtve, a ne država, ali je i dodao da je moguće da se ovaj zakon ne nađe u formi prijedloga u narednih šest mjeseci čime bi on automatski bio smatran povučen, ali je takođe ukazao na to da ga je moguće i usvojiti i konsenzusom.

Naglasio je da je najveća žrtva uvredi kleveti dio Milorad Dodik, predsjednik RS i njegova porodica, ali i da su RS i njeni političari generalno često meta napada iz Sarajeva, poput tvrdnji da je RS genocidna tvorevina. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...