POLITIČKI TERORIZAM 'TROJKE': Kako će Lendo dati podršku nečemu čega nema, ko ustvari blokira procese?

Prema tome usporeno formiranje Vlade FBiH moglo bi se spočitati upravo Bradari, a nikako Lendi, koji zapravo na ništa i ne može dati saglasnost.

  • Politika

  • 22. Mar. 2023  23. Mar. 2023

  • 2

Refik Lendo, potpredsjednik Federacije izabran od Kluba Bošnjaka na ovu funkciju još uvijek nije dobio nikakve prijedloge kada je riječ o formiranju Vlade Federacije BiH!? Zašto je onda on označen kao kočničar u formiranju Vlade FBiH?

U skladu sa Ustavom Federacije Lendo kao i drugi potpredsjednik Igor Stojanović trebaju dati svoju saglasnost na prijedlog koji dostavi predsjednica Federacije Lidija Bradara, piše novinska agencija Patrija.

Prema tome usporeno formiranje Vlade FBiH moglo bi se spočitati upravo Bradari, a nikako Lendi, koji zapravo na ništa i ne može dati saglasnost.

Ali, narativ uspostavljen od 'trojke plus' kako Lendo opstruira formiranje nove Vlade FBiH upravo je prisutan kako bi se međunarodna zajednica odobrovoljila da reagira po željama 'trojke', i tu želju da reagira visoki predstavnik Christian Schmidt više i ne kriju. Otvoreno zagovaraju nametanje Schmidta, čak ne navodeći da to mora biti neko trajno rješenje.

No, da li će tako srčano moliti za intervencijom Schmidta I sutra nakon sastanka s Draganom Čovićem (koji, pak ne želi nikakve nove intervencije, jer to ne odgovara HDZ BiH)? Pretpostaviti je da će lideri ‘trojke’ ponovo uz neki kompromis u kojem samo oni daju, a ništa ne traže ipak smanjiti retoriku kojom zagovaraju nametanje Schmidta. Tačnije pokušat će isposlovati odluku koja će na prvu izgledati kao trajno rješenje, da umire NES i SBiH, ali dakle od toga da će i uistinu u narednim izbornim ciklusima biti dovoljno 2:1 u rukovodstvu Federacije da bi se imenovala Vlada FBiH.

Na djelu je politički terorizam u kojem za cilj se ima maknuti SDA pod svaku cijenu iz vlasti, jer s njima, kao stranci koja kontrolira Klub Bošnjaka nije niti obavljen razgovor. Prekriženi su i označeni kao nepoželjni.

Ovakva priča apsolutno bi stajala da je trojka pokazala I zrno želje da uspostavi većinu u kojoj nema ni HDZ-a, a ni SNSD-a (na državnom nivou). Taj politički teror 'trojke' se upravo oslikava u tome, jer se HDZ prikazuje nezaobilaznim partnerom, a SDA kao blokator procesa, iako su u istoj poziciji kao i HDZ!? Svima je jasno, a to su i demonstrirali ranije, da bi se HDZ identično ponašao, zato je i sam Schmidt konstatirao u dopisu Ustavnom sudu BiH da primat u formiranju vlasti imaju stranke koje kontroliraju klubove naroda. Tada je vjerovatno mislio da to neće biti SDA, pa je govorio u kontekstu podrške HDZ-u.

No, danas je u pat poziciji. Jednako kao i stranke okupljene oko SDP-a, jer ranije nisu ni pokušale uspostaviti većinu u Predstavničkom domu PFBiH bez nacionalnih stranka. Odmah su obgrlili HDZ, a SDA proglasili najvećim destruktivcima, bez da prije toga sjednu i razgovaraju s izbornim pobjednicima. Validano odbacivanje SDA iz vlasti bilo bi tek tada kada bi nam jasno predočili argumente šta sa SDA ne mogu dogvoriti, a ne u javnosti širiti mržnju spram stranke narativom - ONI NEŠTO BLOKIRAJU. Ako nam dokažu šta i kako Lendo blokira od imenovanja rukovodstva Federacije možda im se i povjeruje, ovako će samo širiti priču koja duboko dijeli Bošnjake i to u najtežim vremenima za BiH od Dejtona do danas.

Koliko daleko ide taj teror upravo se ogleda u slučaju Lendo, gdje bi on trebao da ponudi podršku nečemu čega nema! Ako ima, neka to pokaže Lidija Bradara!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...