NJEMAČKA ZADALA NOVI UDARAC VUČIĆEVOM REŽIMU: Zvanični Berlin traži da se ispuni JOŠ JEDAN USLOV prije formiranja Zajednice srpskih opština

Nemački diplomata postavio novi uslov.

  • Regija

  • 22. Mar. 2023  

  • 1

Zamjenik šefa misije ambasade Njemačke u Beogradu Carsten Meyer-Wiefhausen izjavio je danas da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće ako se ne predaju liste kandidata za izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na sjeveru Kosova.

"To je potpuno praktično pitanje. Ukoliko nemate zvaničnike, gradonačelnike ne možete da kreirate zajednicu opština. Bez ljudi u njima nemate institucije. Potrebne su vam te institucije. To je to", izjavio je nemački diplomata na pitanje koje su moguće posljedice ukoliko liste kandidata ne budu predate do isteka roka.

Meyer-Wiefhausen je na panelu "Ništa između Evropski prijedlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine" dodao da će se, ukoliko se neka od listi ne prijavi za izbore, znati ko snosi odgovornost za odlaganje formiranja ZSO.

Rok koji je Centralna izborna komisija Kosova odredila za prijavu kandidata za vandredne izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na sjeveru Kosova krajem aprila nekoliko puta je produžavan i istekao je danas.

Srpska lista ponovila je da neće učestvovati na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština i dok se sa tog područja ne povuku sve kosovske specijalne jedinice.

Meyer-Wiefhausen je rekao i da su lideri Srbije i Kosova u Ohridu 18. marta prihvatili sve odredbe aneksa za sprovođenje sporazuma i da treba da rade na njegovoj realizaciji korak po korak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...