ČUDNA ODLUKA UEFA-e: Zastava Velike Mađarske može da se istakne na utakmicama

Kažu da nije politički simbol.

  • Sport

  • 22. Mar. 2023  22. Mar. 2023

  • 0

Iako je fudbalski savez Mađarske najprije objavio da je Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) donijela u najmanju ruku čudnu odluku da se zastava takozvane "Velike Mađarske" ne tretira kao politički simbol, stigao je demant od strane Fudbalskog saveza Rumunije.

Prema prvobitnoj vijesti, koju su inicirali Mađari, oni su navodno uspjeli da poslije nekoliko pokušaja korištenje ove zastave ne bude sakncionisno od strane UEFA, jer se ''ne radi se o bilo kakvom rasizmu niti pretenzijama na tuđe teritorije, nego o veličanju i poštovanju države koja je nekada postojala".

alt

Velika Mađarska

"MLSZ je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolim za prikazivanje historijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dvije organizacije su priznale da nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pjesme navijača", piše u saopćenju Fudbalskog saveza Mađarske.

Stiglo je kasnije i obavještenje od Rumuna:

"UEFA nije odobrila i neće dozvoliti isticanje simbola koje pominje MLSZ na međunarodnim utakmicama. Smatramo da je MLSZ pogrešio kada je saopćio da će na utakmicama moći da se ističu pomenute zastave, jer to predstavlja odstupanje od Disciplinskog pravilnika UEFA. FRF će ako bude neophodno o svemu obavijestiti Disciplinsku komisiju UEFA", navodi se u saopćenju RFR i ističe se da revizionizam nije prihvaćen u fudbalu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...