RUSKIM AGRESORIMA SPREMA SE PAKAO: Ukrajinci pripremaju kontraofanzivu, jedna stvar je ključna...

Obje ih strane uglavnom koriste kao mobilnu artiljeriju.

  • Evropa

  • 23. Mar. 2023  

  • 0

Iako Kijev od Zapada traži da mu pošalje borbene tenkove i zrakoplove, oficiri u ukrajinskoj vojsci kažu da su im zapravo najpotrebnija borbena vozila pješaštva (BVP), piše Foreign Policy. "Treba nam sve, a BVP-i nam hitno trebaju", rekao je pripadnik jedne ukrajinske mehanizirane jedinice.

Kombinirane borbene akcije u kojima sudjeluju tenkovi i druge platforme ključne za uspjeh u kopnenom ratovanju. Od svih tih drugih platformi, oklopni BVP-i svakako su najvažniji. Kombinirani napadi u kojima tenkovi i BVP-i ne surađuju osuđeni su na propast. Bez obzira na to koliko im zapadni saveznici tenkova pošalju, Ukrajinci bez BVP-a neće moći pokrenuti svoju proljetnu ofanzivu. Prema su Sjedinjene Američke Države, Švedska, i Njemačka rekle da će Ukrajini poslati određeni broj BVP-a, još se uvijek ne zna kad će oni doći.

BVP-i su razvijeni krajem 1950-ih godina u Zapadnoj Njemačkoj i Sovjetskom Savezu te figuriraju kao mješavina tenka i oklopnog transportera. BVP-i tenkove štite od neprijateljevih pješaka i mehanizacije. Za razliku od oklopnog transportera, svojevrsnog vojnog taksija, posada BVP-a iz njega ne mora izaći kako bi sudjelovala u borbama. Uz to, BVP direktno podupire pješaštvo, pogotovo u urbanim sredinama.

Ukrajina trenutno na raspolaganju ima stare sovjetske BVP-e, a Foreign Policy piše da je u rat ušla s 1212 BVP-a svih varijanti. Navodi se da su Ukrajinci tokom ruske invazije izgubili više od 500 BVP-a. Kijev se trenutno nalazi usred procesa nabave BVP-a koje će koristiti u budućim vojnim operacijama, a navodi se da bi trebao dobiti 109 američkih BVP-a M2A2 Bradley.

Ako Ukrajina dobije zatražene BVP-e i uspješno ih integrira u mehanizirane bojne, neće se više toliko morati oslanjati na artiljeriju. Tokom rata u Ukrajini bilo je relativno malo direktnih sukoba tenkova. Obje ih strane uglavnom koriste kao mobilnu artiljeriju. S obzirom na to, Ukrajini će puno značiti zapadni BVP-i. M2 Bradley moćniji je i mobilniji od velike većine ukrajinskih i ruskih BVP-a.

Priliv nove mehanizacije sa Zapada predstavljat će i velik logistički izazov za Ukrajinu. Ukrajinski vojnici prvo trebaju naučiti koristiti te BVP-e, a zatim trebaju naučiti izvoditi akcije s kombiniranim oružje. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...