P(REP)ORUKA LJEKARA: Suplement koji žene trebaju početi piti već u dvadesetim godinama, posebno je bitan za borbu sa...

Prosječnoj odrasloj osobi potrebno je 1.000 mg kalcija dnevno. Količina se povećava na 1.200 mg dnevno za žene starije od 50 godina i muškarce starije od 71 godine.

  • Žena

  • 23. Mar. 2023  23. Mar. 2023

  • 0

Danas mnogi oko nas uzimaju suplemente u želji da ojačaju i sačuvaju svoje zdravlje. Vitamine i minerale je svakako najbolje uzimati iz hrane, najčešće iz svježeg voća i povrća, ali ponekad je važno i unošenje ovih važnih nutrijenata kroz kapsule i druge preparate. Dešava se da te materije ne možemo dovoljno unijeti hranom, a neophodne su nam da bismo dobro funkcionisali.

Ipak, u svemu se postavljaju mnoga pitanja - kako nam određeni suplement pomaže, kako se pravilno pije, kako bi trebalo da ga uzimamo. Na stranici Eat This izdvajaju suplement koji mnogi ne uzimaju kad bi trebalo, a ljekari p(rep)oručuju da ga žene trebaju početi koristiti već u dvadesetim godinama.

U pitanju je kalcij.

Mnogi misle da kalcij trebaju početi uzimati tek u poznijim godinama. Ali, dobro bi bilo da se počne piti već u kasnim 20-im godinama jer je on vrlo bitan za borbu sa osteoporozom.

"Većina odraslih ne razmišlja o tome kako da spriječi osteoporozu sve dok ne budu u 40-im ili 50-im godinama. Ali vrhunac koštane mase, kada je vaša gustina kostiju najveća, dostiže se sa 25-30 godina. A što je veća vaša koštana gustina, to su vaše kosti u boljem stanju kada starite“, kaže dr. Megan Vong.

Budući da menopauza ima veliki utjecaj na zdravlje kostiju, ona mladim ženama savjetuje da misle na vrijeme.

"Preporučujem im da počnu uzimati suplemente kalcija prije nego što bude prekasno. Ako odlučite da uzimate ove suplemente, savjet je da to treba da uradite dok jedete, ali ne u isto vrijeme kada uzimate gvožđe, jer su to dva suplementa koja nikada ne bi trebalo da miješate".

Prosječnoj odrasloj osobi potrebno je 1.000 mg kalcija dnevno. Količina se povećava na 1.200 mg dnevno za žene starije od 50 godina i muškarce starije od 71 godine.

Ali, uz kalcij, za zdrave kosti neophodno je još nešto. Vitamin D je jako važan u svemu ovome jer on pomaže vašem tijelu da efikasno apsorbuje kalcij.

Ako vam nedostaje vitamina D, možda nećete adekvatno apsorbovati dovoljno kalcija koji unosite - čak i ako ga dobijate u izobilju. Zato je najbolje konsultovati se sa ljekarom prije bilo kakve suplementacije.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...