KAKO SU ODBIJENE APELACIJE KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: Sutkinja Valerija Galić iskoristila pravo duplog glasa...

Ustavni sud BiH je donio odluku u omjeru 4:3, uz dupli glas Valerije Galić, saznaje portal Istraga. 

  • Mini market

  • 23. Mar. 2023  23. Mar. 2023

  • 11

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Kao što je poznato, Ustavni sud BiH nije popunjen, pa je bilo neizvjesno kako će se Ustavni sud odrediti prema navedenim apelacijama.

Kako javlja portal Istraga, predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić iskoristila je pravo duplog glasa kako bi bio odbijen Komšićev i Džaferovićev zahtjev za ocjenu ustavnosti Schmidtovih amandmana.

Ustavni sud BiH je donio odluku u omjeru 4:3, uz dupli glas Valerije Galić, saznaje portal Istraga. 

Odluka Ustavnog suda BiH će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...