OŠTRA PORUKA IZ STATE DEPARTMENTA: „Nećemo pomoći režimu Milorada Dodika da koristi autoritarne taktike…“

Jasna poruka iz Washingtona.

  • Vijesti

  • 24. Mar. 2023  24. Mar. 2023

  • 4

Rano jutros po našem vremenu stigla je poruka iz State Departmenta. Naime, na službenom Twitter profilu State Departmenta, oglasio se Vedant Patel, pomoćnik američkog državnog sekretara Anthony Blinkena.

-Sjedinjene Države stoje uz narode Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj. Nećemo pomoći režimu Milorada Dodika da koristi autoritarne taktike protiv vlastitog naroda, navodi se u objavi.

Podsjetimo, Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je jučer na najavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će Vlada RS-a prekinuti sve službene kontakte sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ambasada SAD-a u svojoj reakciji objavljenoj na službenom Twitter profilu naglašava da je ovo još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao – putu izolacije i autoritarne vladavine.

- Nećemo pomagati režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti - navodi se u reakciji iz Ambasade.

Dalje se dodaje da Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu Republici Srpskoj.

- Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost stanovnika RS-a kako bi zaštitio svoj režim i korumpirane interese - navodi se.

Sjedinjene Američke Države, ističe se, imaju dugogodišnju saradnju sa institucijama Republike Srpske i  nastavit će da pružaju pomoć građanima Republike Srpske kao što su to činili svih ovih godina.

- To je put koji ne ide na korist stanovnicima Republike Srpske, koje Dodik tvrdi da štiti - upozorava se u reakciji Ambasade SAD-a.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...