"OVO JE DIREKTAN ATAK NA INSTITUCIJE REPUBLIKE SRPSKE...": Pogledajte kako je Denis Zvizdić razbjesnio Sanju Vulić... (VIDEO)

Zvizdić je poručio kako će se on nastaviti uplitati u sve odluke bilo kog nivoa vlasti u cilju zaštite demokratskog poretka u BiH: “Za mene je napredak, jačanje i stabilnost BiH iznad bilo kakve politike ili bilo čijeg političkog dogovora”.

  • Mini market

  • 24. Mar. 2023  24. Mar. 2023

  • 4

U sjeni rasprave Zastupničkog doma državnog parlamenta koju je izazvao DF-ov prijedlog izmjena Krivičnog zakona, a kojim bi se napad na suverenitet tretirao kao krivično djelo i koji na koncu nije dobio pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije, ostala je rasprava o rezoluciji o pravu na slobodu izražavanja. Nju je predložilo 11 zastupnika SDP-a, NiP-a i Naše stranke. Zahvaljujući glasovima zastupnika iz entiteta RS, rezolucija nije dobila podršku.

Rezolucijom o pravu na slobodu izražavanja trebalo je da se osudi namjera Narodne skupštine RS-a da izmjenama Krivičnog zakona kriminalizuje klevetu. Kao rezolucija koja bi se donosila na nivou državnog parlamenta, a tiče se zakona RS-a, nužno se povela polemika o nadležnostima institucija. Da li i ko vrši atak na institucije entiteta Republike Srpska?

“Narodna skupština RS-a nije u BiH, nije zajednička institucija već je na nivou entiteta RS zakonodavno tijelo i samim tim ne vidim osnov za uplitanje u odlučivanje na nivou RS-a. Ovo što vi radite je direktan atak na institucije RS-a i apsolutno je jasno da ovako nešto neće proći”, bile su riječi SNSD-ove zastupnice Sanja Vulić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP) odgovorio joj je kako ne postoje zajedničke institucije – nego da postoje samo institucije BiH, a da je kršenje odluke Ustavnog suda BiH, koji je zabranio upotrebu sintagme zajedničke institucije - krivično djelo.

Nije ovaj prijedlog rezolucije za Zvizdića predstavljao atak na RS, već činjenicu da svi zakonski i podzakonski akti koji se donose moraju biti u skladu sa Ustavom BiH. Niti da se ovim prijedlogom ijedna institucija, koja nije u nadležnosti Parlamentarne skupštine, ičim obavezuje, a samim tim ni skupština RS.

Zvizdić je istakao kako na teritoriji BiH postoji samo jedna država, a to je država BiH, a ostalo su administrativno-teritorijalne jedinice koje moraju svoje Ustave i zakonske akte uskladiti sa Ustavom BiH.

“Ponovo Vas podsjećam da u institucije BiH ne spada Narodna skupština RS-a - Narodna skupština je zakonodavni organ entiteta RS, onog entiteta koji Vi nazivate u deminutivu i na koji se zgražavate”, nastavila je Vulić.

Nije za Sanju Vullić upitno rješavanje 14 prioriteta koje vode ka EU, ali ovu rezoluciju smatra nekim vidom prekršenih koalicionih dogovora. Onih koji se po pravilu vode u 4 zida, a mi saznamo samo ono što nam se kaže. Da li je Sanja Vulić ovom prilikom, zapravo, srušila 4 zida?

“Ako smo mi jedna ekipa, ako smo ta većina okupljena na zajedničkom nivou - postavlja se pitanje kakvo je ovo ponašanje i kakvi su ovo udarci na institucije RS-a i pokušaj uplitanja u odluke NSRS-a. Postavlja se pitanje kakvu rezoluciju pišete. Naš dogovor nije bio niti uplitanje u odluke na nivou Federacije BiH, niti uplitanje u odluke NSRS-a”, navela je Vulić.

Zvizdić je poručio kako će se on nastaviti uplitati u sve odluke bilo kog nivoa vlasti u cilju zaštite demokratskog poretka u BiH: “Za mene je napredak, jačanje i stabilnost BiH iznad bilo kakve politike ili bilo čijeg političkog dogovora”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...