DENIS ZVIZDIĆ O BRUTALNIM I AGRESIVNIM NAPADIMA NA NOVINARE U BiH: "Alarmantna je činjenica da su životi novinara ugroženi, da su njihove porodice ugrožene i vrijeme je da..."

(...) institucije kojima je to posao stanu na put i organizatorima i izvršiocima.

  • Politika

  • 24. Mar. 2023  24. Mar. 2023

  • 4

Status predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i i Hercegovine dr. Denisa Zvizdića, koji je objavio na Facebooku, prenosimo u cijelosti. 

"Politički napadi na novinare, kao i na sve građane koji ne misle kao pojedini autokratski orijentirani političari, su sve brutalniji i agresivniji. Političari moraju konačno ostaviti novinare na miru jer, već dugo, novinari i građani nisu bezbjedni. 

Svjedoci smo da već dugo traju napadi na Senada Hadžifejzovića, Aleksandra Trifunovića, Danijala Hadzovića, Nikolu Moraču i mnoge druge novinare koji profesionalno izvještavaju o aktuelnoj političkoj situaciji i stanju u bh društvu. 

Nažalost, organizirani stranački botovi, zaslijepljeni iracionalnom mržnjom prema svemu boljem i drugačijem, i u neviđenom strahu od gubitka političke i finansijske moći, prelaze sve dozvoljene ljudske, moralne i društvene norme i svoje bolesne komentare počinju upućivati i na članove porodica. 

Tako ovih dana, sa nevjericom i gnušanjem, čitamo bezprizorne poruke, strane normalnom ljudskom umu, koje su upućene Daliji Hasanbegović Konaković.

U svakom napadu se jasno vidi da to nije djelo jednog čovjeka i da iza svakog malicioznog napada stoji organizovana grupa botova angažovanih od strane onih kojima smeta istina. 

Alarmantna je činjenica da su životi novinara ugroženi, da su njihove porodice ugrožene i vrijeme je da institucije kojima je to posao stanu na put i organizatorima i izvršiocima. 

U protivnom, rizikujemo da jezik mržnje, a ne razuma, postane dominantan što naše drustvo može odvesti u neželjenom pravcu. Uvijek ću biti protiv jezika mržnje, dezinformacija, a na strani otvorenog, objektivnog i profesionalnog novinarstva i moja iskrena i puna podrška i Daliji i Danijalu i Aleksandru i Senadu, Nikoli i svima koji su se našli na udaru rigidne politike i autokratskih političara. 

Jer, ako se ovo nastavi, imajući u vidu namjeru rukovodstva RS da kriminalizira klevetu i uvede autocenzuru, bojim se da ćemo gledati kako nestaju slobodni mediji i slobodnomisleci novinari i javni radnici koji su temelj demokratije u svakoj razvijenoj i normalnoj državi. To nikada ne smijemo dozvoliti."  

(S. B.)   

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...