BEĆIROVIĆ NAJAVLJUJE JOŠ SNAŽNIJU SARADNJU SA SVJETSKIM VELESILAMA: "Odluka Vlade RS-a o prekidu diplomatskih odnosa sa SAD i Velikom Britanijom..."

(...) jeste miješanje entiteta u državna pitanja.

  • Politika

  • 24. Mar. 2023  24. Mar. 2023

  • 3

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović osudio je odluku Vlade RS-a o prekidu diplomatskih odnosa sa SAD-om i Velikom Britanijom, navodeći da takav potez predstavlja neovlašteno uplitanje entitetskih vlasti u vanjsku politiku BiH.

Ovakvu odluku Vlade RS-a, Bećirović je nazvao "tragikomičnom".

"Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske dokazani su prijatelji države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države. Samo je država Bosna i Hercegovina nadležna da uređuje vanjsku politiku i ona će nastaviti saradnju sa našim saveznicima i njihovim diplomatama u Bosni i Hercegovini", poručio je Bećirović.

Prema njegovim riječima, nakon ove odluke Vlade RS-a, Bosna i Hercegovina će nastaviti još intenzivniju i snažniju saradnju sa Zapadom. 

"Pozivam zemlje članice Evropske unije, posebno Njemačku i Francusku, kao i druge demokratske države, da javno iskažu puno jedinstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske", naveo je Bećirović.

Naveo je i da, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, EU još uvijek nije uvela sankcije političkom rukovodstvu RS-a za kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dodavši da takav, kako je rekao, popustljivi stav, predstavlja opasnost.

"Intenzivirane Dodikove (Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, op.a.) prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini i regiji ne treba potcjenjivati. U tom eventualnom crnom scenariju, Dodik ne treba imati tragičnu iluziju da će samo on proglašavati ono što želi", naveo je Bećirović. 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...