U RUSKOJ AMBASADI U SARAJEVU REAGIRALI NA IZJAVU DENISA BEĆIROVIĆA: "Obratili smo pažnju..."

Brzo su napisali saopćenje.

  • Politika

  • 24. Mar. 2023  24. Mar. 2023

  • 6

U Ambasadi Ruske Federacije u BiH nazvali su "gnusnim izraze uz pomoć kojih član Predsjedništva BiH Denis Bećirović opisuje legalno izabranog predsjednika RS-a Milorada Dodika", a ocjene u vezi sa prekidom saradnje Vlade RS-a sa britanskom i ambasadom SAD kao "neprincipijelne i direktnu prijetnju Dejtonskom sporazumu".

Iz ruske Ambasade su naveli da su "obratili pažnju na ocjene koje je Bećirović iznio u vezi sa odlukom Vlade RS-a o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH":

"Čitajući 'djelo' Denisa Bećirovića ne može se izbjeći postavljanje zakonitog pitanja: a čiji jeste vazal sam Denis Bećirović, kada on priča o 'proatlantskoj temi', o kojoj nema saglasnosti ni u Predsjedništvu BiH ni po čitavoj BiH."

Iz Ambasade napominju da Denis Bećirović naziva odluku Vlade RS-a “tragikomičnom”: “Onda, kako on karakteriše svoju vlastitu odluku o prekidu kontakata sa Ambasadorom Rusije u BiH? Zar stvarno misli da je principijelna?”

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu navodi da izaziva “bukvalno zaprepaštenje” kada političar iz BiH poziva strane države da uvedu sankcije protiv svog - neka političkog oponenta - ali ipak protiv državljanina BiH. “Zar je to suverena akcija?”

Oni su ocijenili da više liči na "sitno potkazivanje i dodvoravanje svojim zapadnim mentorima".

“I apsolutno se nikako ne kose sa zdravim razumom riječi Bećirovića o sumnjivosti 'postojanja nižih administrativno-teritorijalnih jedinica, stvorenih 21. novembra 1995. godine', naveli su iz ruske Ambasade.

Kako ističu, "ovo nije ništo drugo nego direktna prijetnja Dejtonskom Mirovnom sporazumu. “Očekujemo od garanata mirovnog sporazuma odlučnu i nedvosmislenu osudu ovakve antidejtonske izjave”, pišu u Ambasadi Rusije u BiH, prenosi Srpskainfo.

Denis Bećirović najoštrije je osudio odluku Vlade RS-a za koju je naveo da se “neovlašteno miješa u vanjsku politiku države BiH i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa sa diplomatama SAD, Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH”.

Bećirović je naveo da je “krajnje vrijeme da Dodik dobije jedinstven i odlučan odgovor Zapada i proeuroatlantskih snaga u BiH”, pominjući “Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u BiH i regionu”.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...