ŠTA ĆE NA OVO DODIK REĆI: Princ William posjetio queer bar u Poljskoj u znak podrške LGBTQ+ zajednici

Princ Vilijam je pokazao svoju podršku LGBTQ+ sceni u Poljskoj posjetom jednom restoranu. U Varšavi je princ jeo u restoranu pod nazivom “Butero Bistro”, koji je mjesto susreta queer scene. 

  • Evropa

  • 24. Mar. 2023  

  • 2

Potpuno iznenađujuće, princ William i njegova pratnja pojavljuju se u jednom varšavskom LGBTQ+ restoranu i tamo provode nevjerovatna tri sata. U zemlji koja masovno ograničava prava queer osoba, to je jasna podrška princa LGBTQ+ zajednici pišu mediji iz Poljske.

Princ Vilijam je pokazao svoju podršku LGBTQ+ sceni u Poljskoj posjetom jednom restoranu. U Varšavi je princ jeo u restoranu pod nazivom “Butero Bistro”, koji je mjesto susreta queer scene. 

Slike princa, koje je snimio još jedan gost iz bara, prikazuju Vilijama u pratnji nekoliko zaposlenih za stolom sa nekoliko piva. Princ je prethodno došao u iznenadnu posjetu Poljskoj kako bi se lično zahvalio poljskim i britanskim trupama na njihovoj službi.

Vlasnik paba Pawel Zasim rekao je za Daily Mail da je sto rezervisan za rođendansku zabavu “Daisy”. “Ali onda se pojavio telohranitelj i rekao da to neće biti rođendanska zabava za Daisy i onda je princ William ušao.” Gosti su ostali tri sata.

Poljska je žestoko kritizirana na međunarodnom nivou zbog svog postupanja sa homoseksualcima. Vlada, crkva i dijelovi stanovništva javno agitiraju protiv pristalica LGBTQ+ scene. Na nekim mjestima postoje čak i “zone slobodne od LGBT populacije“. U “Rainbow Europe Index” ILGA Europe – krovne organizacije lezbejskih, gej, biseksualnih, trans i interseksualnih organizacija u Evropi – Poljska je po treći put zauzela posljednje mjesto među državama članicama EU 2022. godine.

Pristalice LBTQ+ scene u posljednje vrijeme susreću se sa progonima i u BiH, u Banjaluci se proteklih dana desilo nekoliko napada na aktiviste i imovinu udruženja koji se bore za prava LGBTQ+ osoba. Predsjednik Republike Srpske najavio je i šokantan zakon kojim bi se LGBTQ+ aktivistima zabranio pristup obrazovnim ustanovama u RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...