PREMIJER ŠPANIJE UOČI POSJETE PEKINGU: "Kako bismo okončali rat u Ukrajini, moramo poslušati Kinu"

On bi se 31. marta trebao u Pekingu sastati s predsjednikom Xi Jinpingom.

  • Evropa

  • 24. Mar. 2023  

  • 0

Svijet bi trebao poslušati glas Kine kako bi se rat u Ukrajini okončao, rekao je danas španski premijer Pedro Sanchez uoči posjete Pekingu sljedeće sedmice.

"Kina je globalni faktor i očito moramo poslušati njezin glas kako bismo vidjeli možemo li okončati taj rat i kako bi Ukrajina vratila svoj teritorijalni integritet", rekao je Sanchez nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu.

Sanchez se sastaje sa Xijem u Pekingu 31. marta

On bi se 31. marta trebao u Pekingu sastati s predsjednikom Xi Jinpingom. Očekuje se da će u središtu razgovora biti upravo sukob u Ukrajini prema kojem se Kina, kako tvrdi, postavila "nepristrano", predstavivši mirovni plan od 12 tačaka. 

Peking je u međuvremenu pozvao i na sveobuhvatni prekid vatre. Sanchez je javno podržao mirovni prijedlog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji uključuje zahtjeve za vraćanjem ukrajinskog teritorija na status quo prije ruske aneksije Krima 2014, prenosi Index.hr. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...