SVE JE PREVARA I FOL: Američki veteran koji se snimao s ratišta u Ukrajini optužen da se uopće nije borio?

Novinarka je napisala na Twitteru da Amerikanac nikada nije bio pripadnik oružanih snaga Ukrajine te je objavila poveznicu na Vasquezov Twitter profil koji je jučer rano ujutro izbrisan. 

  • Šareni svijet

  • 24. Mar. 2023  

  • 0

James Vasquez, američki veteran, koji je tokom godine dana skupio preko 444.000 pratitelja na društvenim mrežama zbog objava s ratišta u Ukrajini, optužen je da je lagao.

Ukrajinske snage i američka novinarka Sarah Ashton-Cirillo tvrde da je Vasquez prevarant, piše News Week. Ashton-Cirillo je novinarka koja se dobrovoljno prijavila da se bori u ukrajinskim oružanim snagama, tvrdi da Vasquez nikada nije pristupio vojsci.

Vasquez je ispod objava videa i fotografija iz ratnih zona na Twitteru sebi pripisivao zasluge za borbene pobjede te govorio da prikuplja donacije za ukrajinsku vojsku.

"Bilo je šokantno vidjeti ga kako kaže da ide u misiju u Soledar nakon što smo mi već otišli"

Novinarka je napisala na Twitteru da Amerikanac nikada nije bio pripadnik oružanih snaga Ukrajine te je objavila poveznicu na Vasquezov Twitter profil koji je jučer rano ujutro izbrisan. 

U nizu tvitova, Ashton-Cirillo je rekla je da su Vasqueza često prozivali drugi "pravi" vojnici. Napisala je da je Amerikanca srela tri puta i da je svaki put bio civil, a ne vojnik.

"Bilo je šokantno vidjeti ga kako kaže da ide u misiju u Soledar nakon što smo mi već otišli", napisala je novinarka. Soledar, grad u istočnoj regiji Donjecka u Ukrajini, bio je mjesto teških borbi između ruskih i ukrajinskih snaga ranije ove godine prije nego što su se kijevski borci povukli, prenosi Index.hr.

U zasebnoj objavi na Twitteru, Ashton-Cirillo napisala je da je privatno komunicirala s Vasquezom i da joj je on pismeno potvrdio da nema i da nije imao ugovor s ukrajinskim oružanim snagama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...