"MOJE DIJETE TRUHNE U AUSTRIJSKOJ CRNOJ ZEMLJI": Davor Dragičević ogorčen jer ni nakon 5 godina NIJE RIJEŠEN SLUČAJ UBISTVA njegovog sina Davida

Davidov otac je ogorčen dok Dženanov ipak ima “tračak nade”.

  • Hronika

  • 24. Mar. 2023  

  • 1

Danas se navršava tačno pet godina od pronalaska tijela ubijenog Davida Dragičevića u Banjaluci. Ovaj slučaj i slučaj stradanja Dženana Memića, potresao je cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Godinama se očevi Davor i Muriz, uz podršku advokata Ifeta Ferageta, bore za pravdu. Slučaj Dragičević “tapka” u mjestu, dok je juče Apelacioni savjet Suda BiH ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu “Dženan Memić”. Davidov otac je ogorčen dok Dženanov ipak ima “tračak nade”.

Murzi Memić je, govoreći za N1, kazao kako mu je drago da su se “sudije izdigle iznad” te da je od početka govorio kako ima “čestitih sudija, policajaca i tužilaca”.

Manjakvosti presude

Advokat Feraget pojasnio je zbog čega je došlo do ukidanja presude.

"Razlog ukidanja prvostepene presude su povrede odredbi krivičnog postupka. U ovom slučaju tužioci su se fokusirali na najvažniju povredu – presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama pa se kao takva ne može ispitati. Jedan od ključnih razloga jeste što je sud u samoj presudi naveo da 29 svjedoka nije relevantno bez obrazloženja. Prof. dr. Kemal Dizdarević svjedok kojeg je predložilo Tužilaštvo, zbog navodne amnezije Alise Mutap, sud je odbio bez valjanog obrazloženja. Zakon je propisao da se decidno mora navesti razlog", rekao je Feraget.

Dodao je kako u novom postupku slijedi otklanjanje nedostatka i da postoji mogućnost iznošenja novih dokaza.

– Nadam se da će u aprilu biti zakazan pretres pred Savjetom Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Trajaće kraće nego prvi postupak jer se izjave svjedoka čitaju ili slušaju. Sve ovisi od odluke Apelacionog savjeta – naveo je.

“Besa za Davida”

Davidov otac Davor kazao je kako ga nije iznenadila odluka da presuda u slučaju Memić bude poništena. Ipak, ne može da prihvati protok vremena u oba slučaja.

"U ovom slučaju pored toliko činjenica i dokaza da ubice i zločinci uživaju pet godina na slobodi dok moje dijete trune u crnoj austrijskoj zemlji. Posebno me boli jedna činjenica. Kada sam bio u šatoru i kada smo bili na sastanku sa tužiocima, rekli su da će oba slučaja biti prioriteti Tužilaštva BiH. Ako je ovo prioritet, onda mogu da zamislim kako se osjećaju ljudi čiji slučaj nije prioritet", rekao je Dragičević

Istakao je kako je danas pet godina od ubistva njegovog djeteta, a ne 18. što može potvrditi i advokat Feraget jer ima sva saznanja.

"Ono što sam obećao djetetu ja ću da uradim, ja ću za svoje dijete da dobijem besu, ja ću svoje dijete osvetiti. Sve što meni treba posjedujem – činjenice i dokaze. Ja više vremena ne mogu i neću da gubim. U ovu borbu sam krenuo za svoje dijete. Pet godina ništa apsolutno nisam dobio, jesam kontra – da se meni sudi, da se ja proganjam i svi oni koje me podržavaju", rekao je Dragičević za N1.

“Ne spavamo mi, ali ne spava ni druga strana”

Memić ističe kako potpuno razumije Davora jer njegova borba traje sedam godina.

"Sinoć oka sklopio nisam. Peti postupak će biti na sudu. Ide to sada, ne može drugačije. Tužioci rade, moram biti zadovoljan koliko – toliko. Kad-tad će doći do kraja. Ali, ako mi ne spavamo ne spava ni druga strana. Ali kada ulicom prođemo, ja hodam dignute glave, a oni obore glave preda mnom", rekao je Memić, piše N1.

Poručio je kako neće stati, ali i to da mu se sada vratila nova nada.

"Nada postoji, mislim da ćemo doći do kraja. Davno sam izjavio da ću preuzeti pravdu u svoje ruke, ali volio bih da to bude na pravni način. Svi žele vani, ja bih ostao da otmemo državu od onih koji su je uništili, od onih koji su je oteli od građana", poručio je Memić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...