RASTUĆA PRIJETNJA IZ RUSIJE: Nordijske zemlje stvaraju jedinstvenu zračnu odbranu

Komandanti zračnih snaga Švedske, Norveške, Finske i Danske potpisali pismo o namjerama

  • Evropa

  • 24. Mar. 2023  

  • 0

Komandanti zračnih snaga Švedske, Norveške, Finske i Danske saopćili su danas da su potpisali pismo o namjerama za stvaranje jedinstvene nordijske zračne odbrane u cilju suprotstavljanja, kako su naveli, rastućoj prijetnji iz Rusije.

Kako je saopćeno, namjera je da se djeluje na osnovu već poznatih načina djelovanja u okviru NATO-a.

"Pokret za integraciju zračnih snaga iniciran je od početka ruske invazije na Ukrajinu", rekao je za Reuters komandant danskih zračnih snaga, general-major Jan Dam.

Potpisivanju u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj prošle nedjelje prisustvovao je načelnik Zračne komande NATO-a general James Hecker koji je također zadužen za zračne snage SAD-a u regiji.

Švedska i Finska su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u prošle godine, a njihove zahtjeve treba još da ratifikuju Turska i Mađarska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...