NAKON FIJASKA 20. MARTA: Novi pokušaj konstituisanja Zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH bit će u...

(...) ponedjeljak 27. marta nakon fijaska 20. marta. Zbog nepostojanja komisija neke tačke su skinute sa dnevnog reda sjednica Parlamenta BiH. 

  • Mini market

  • 25. Mar. 2023  25. Mar. 2023

  • 0

Tako će u ponedjeljak biti održan nastavak konstituirajuće sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na kojem bi se trebali izabrati predsjedavajući, te prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg.

Na prošloj sjednici nijedan od dva predložena kandidata nije imao potreban broj ruku iz svih konstitutivnih naroda za predsjedavajućeg. HDZ je predložio Iliju Cvitanovića (HDZ 1990), a Albin Muslić iz SDP-a Šemsudina Mehmedovića za predsjedavajućeg. Cvitanović nije imao nijedan glas Bošnjaka, a Mehmedović Hrvata.

Sjednici nije prisustvovao Kemal Ademović (NIP) koji bi mogao presuditi ko će rukovoditi Komisijom koja ima značajne ovlasti kada je riječ o nadzoru nad radom OSA-e.

Zakon o OSA-i je precizirao da na mjestu predsjedavajućeg mora biti neko iz opozicije, a Cvitanović do sada nije pokazao da je opozicija, a pogotovo ne HDZ-u. Cvitanović je kao delegat u Domu naroda PS BiH podržao izbora rukovodstva Doma u kojem su Dragan Čović, Kemal Ademović i Nikola Špirić, piše NAP.  

Nakon što nije prošao izbor Ilije Cvitanovića, članovi Komisija iz HDZ-a nisu došli na ostale sjednice zajedničkih komisija. 

Očekuje se i nastavak sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za europske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove, Zajedničke komisije za ljudska prava, te izbor predsjedavajućeg i dva zamjenika. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...