NOVI REKORD U autoindustriji "zaposlen" milion robota; Danas igraju ključnu ulogu u omogućavanju...

(...) prijelaza ove industrije s motora s unutarnjim izgaranjem na električnu energiju.

  • Auto

  • 25. Mar. 2023  25. Mar. 2023

  • 0

Autoindustrija ima najveći broj robota "zaposlenih" u tvornicama.

Najnoviji podaci govore kako širom svijeta u tvornicama radi čak milion robota, što je trećina svih robota angažiranih u industriji, podaci su Međunarodne federacije robotike (IFR).

"Automobilska industrija je zapravo izumila automatiziranu proizvodnju", kaže Marina Bill, predsjednica te federacije:

"Danas roboti igraju ključnu ulogu u omogućavanju prijelaza ove industrije s motora s unutarnjim izgaranjem na električnu energiju. Robotska automatizacija pomaže proizvođačima automobila u upravljanju veleprodajnim promjenama dugotrajnih proizvodnih metoda i tehnologija."

Tzv. učestalost primjene robota pokazuje razinu automatizacije u industrijskoj proizvodnji. Najveća je u Koreji, gdje na svakih 10.0000 zaposlenika ima 2867 robota u funkciji. Njemačka je na drugom mjestu s 1500 robota, dok je SAD na trećem mjestu s 1457 robota. Vrlo blizu je i Japan s 1422 robota, dok je nešto dalje, na petom mjestu, Kina s tek 772 robota.

Međutim, Kina se približava vrtoglavom brzinom. Tokom 2021. godine gotovo je udvostručila broj aktivnih robota instaliravši 61.598 robota, što je 52% od ukupno instaliranih 119.405 robota u toj godini u svijetu. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...