NJEMAČKOJ U PONEDJELJAK PRIJETI TOTALNI SAOBRAĆAJNI KOLAPS: Sindkati se ne šale

Štrajk obuhvata i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

  • Evropa

  • 25. Mar. 2023  

  • 2

Sindiat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat željezničara najavili su za ponedjeljak opći jednodnevni štrajk prometnog sektora u Njemačkoj koji će potpuno paralizirati željeznički, zrakoplovni i pomorski promet.

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat zaposlenih na željeznici EVG najavili su za ponedjeljak jednodnevni štrajk upozorenja kojim bi bio pogođen cjelokupni međugradski željeznički promet, gotovo cjelokupni gradski promet te većina zračnih luka.

Štrajk obuhvata i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

Kolaps prometa

Prema podacima Udruge zračnih luka, štrajkom bi u ponedjeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će promet biti poremećen i do sredine sedmice.

Predstavnik Njemačke željeznice (DB) pozvao je putnike da odgode putovanja ako je to moguće ili da ih premjeste na dan prije ili nakon štrajka. Prema podacima DB-a, prodaja karata za nedjelju je naglo porasla pa se očekuju velika opterećenja u prometu već i dan prije štrajka.

S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom.

Sindikati zahtijevaju veće plaće, posebice izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plate. Sindikat Verdi za 2.5 milijuna zaposlenih traži povećanja od 10.5 posto.

Većina ima razumijevanja za štrajk

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj, većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi, 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra "opravdanim" ili "potpuno opravdanim", a 38 posto akciju smatra "neopravdanom" ili "potpuno neopravdanom".

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođeno štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak.

U pravilu zaposleni ili učenici dužni su pojaviti se na radnom mjestu ili u školi usprkos štrajku prometnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative.

Kritika na obim štrajka

Savez njemačkih gradova i općina koji se u pregovorima o kolektivnim ugovorima sa sindikatom Verdi pojavljuju u ulozi poslodavca, kritizirao je štrajk u ponedjeljak posebice zbog njegova obima.

"Štrajk u ponedjeljak poprima dimenzije generalnog štrajka i zbog njegova obima teško je govoriti o štrajku upozorenja", rekao je predsjednik Saveza njemačkih gradova i općina Gerd Landsberg u razgovoru za dnevnik Rheinische Post.

Landsberg je kritizirao i vrijeme održavanja štrajka upravo na dan kada su pregovori poslodavaca i sindikata o novom kolektivnom ugovoru trebali biti nastavljeni.

Ukidanje zabrane prometa teretnim vozilima nedjeljom

Njemački ministar prometa Volker Wissing naredio je saveznim pokrajinama da ove nedjelje ukinu zabranu prometa za teretna vozila na njemačkim autocestama kako bi bila zajamčena opskrba.

Njemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk naglašavajući kako se ne želi miješati u pregovore poslodavaca i sindikata.

"Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Njemačkoj", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit. On je istodobno na sudionike u pregovorima apelirao da što prije pronađu rješenje kako bi utjecaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Njemačka je od početka godina pogođena valom štrajkova, posebice u javnom sektoru tako da su u već nekoliko navrata štrajkali djelatnici gradskih prometa, bolnica i vrtića, ali i osoblja u zračnim lukama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...