VOJNI ANALITIČAR O UKRAJINSKOJ PROTUOFANZIVI: “Ne možemo očekivati masivni udar osim ako..."

Osvrnuo se i na slanje MiG-ova Ukrajini, navodeći da to neće donijeti preokret, ali je pojasnio kako ih se može koristiti.

  • Evropa

  • 25. Mar. 2023  25. Mar. 2023

  • 0

Vojni analitičar Goran Redžepović analizirao je stanje na ratištu u Ukrajini. Komentirao je i kada bi mogla početi najavljena ukrajinska protuofanziva, a osvrnuo se i na novu vojnu pomoć u vidu MiG-ova koje zapadni saveznici šalju Ukrajini.

Ruski napad na istočni ukrajinski grad Bahmut je zastao, a ukrajinski branitelji su utvrdili svoje položaje, pokazuju posljednje informacije.

“Što se tiče Bahmuta, Ukrajincima je cilj da drže otvorene linije snabdjevanje i da spriječe eventualno opkoljavanje njihovih snaga u gradu. Kod Avdike su Rusi pokušali dvostruki obuhvatni manevar sa sjevera i juga, ali su i tu zaustavljeni jer nisu imali snage za sljedeći prodor”, kazao je Redžepović za N1.

Osvrnuo se i na najavljenu ukrajinsku protuofanzivu.

“Što se tiče ukrajinske protuofanzive, ona neće biti niti se može očekivati kako se najavljuje velika strategija. Prvo, to će se dogoditi kad se stvore vremenski uvjeti, kad prestane sezona blatnog terena. Drugo, Ukrajinci će do kraja travnja dobiti dvije mehanizirane brigade zapadne pomoći tako da to nisu snage za neki masivni udar. Ne možemo očekivati neki masivni udar osim ako ne dođe do raspad fronta kao što je bilo kod Harkiva u septembru.”

Redžepovićje pojasnio i što tačno znači raspad fronta.

“To znači da prestaje funkcionirati sustav zapovijedanja, logistike, da se jave lokalne pobune stanovništva, ali to je malo vjerojatno.”

“Neke realne ukrajinske snage za protudar – narastanje dodatnih snaga na 6 do 8 mehaniziranih brigada – to se može očekivati od sredina ljeta pa nadalje, to će već biti ozbiljnija snaga koja bi mogla napraviti strategijski proboj na frontu da se cijela klima promijeni”, dodao je Redžepović.

Osvrnuo se i na slanje MiG-ova Ukrajini, navodeći da to neće donijeti preokret, ali je pojasnio kako ih se može koristiti.

“Neće donijeti preokret, to je stara tehnologija, oni su inferiorni u odnosu na sadašnje ruske lovce, imaju stare rakete, u nekom zračnom boju s ruskim lovcima, Rusi imaju apsolutnu prednost”, rekao je Redžepović i dodao:

“No, Ukrajina će održavati svoje postojeće kapacitete, a može ih koristiti i za presretanje krstarećih projektila i mogu ih dograditi s proturadarskim raketama.”

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...