MILORAD DODIK NE PLANIRA ODUSTATI OD SVOJIH CILJEVA: RS troši milion maraka godišnje za lobiranje u Americi, zaključili ugovor sa kompanijom McGinnis Lochridge

Američka firma će ih savjetovati po pitanju prava i obaveze RS i BiH u odnosu na Ured visokog predstavnika (OHR), Vijeća za implementaciju mira (PIC), Vijeća sigurnosti UN-a, OESC-a, EU, Vijeća Evrope i drugih pitanja.

  • Politika

  • 26. Mar. 2023  

  • 0

Republika Srpska je obnovila ugovor o zastupanju njenih interesa u SAD sa kompanijom McGinnis Lochridge za ovu godinu.

Konkretno, prema ugovoru koji je dostupan na stranici Ministarstva pravde SAD, RS će mjesečno trošiti 63.000 dolara, odnosno 756.000 (1,3 miliona KM) dolara godišnje za lobiranje u SAD-u, piše poslovni portal CAPITAL.

alt

Ugovor je naslovljen na ministra za evropske integracije i međunardnu saradnju RS Zlatana Klokića, a teksaška kompanija McGinnis se obavezuje da će savjetovati i predstavljati Republiku Srpsku i raditi sa njenim izabranim predstavnicima u vezi sa međunarodnim pravnim i političkim pitanjima kako to Vlada povremeno traži, a očekuju da će se to savjetovanje odnositi na zakonska prava i obaveze RS prema primjenjivom međunarodnom pravu, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne sporazume u kojima je BiH stranka, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Također će ih savjetovati po pitanju prava i obaveze RS i BiH u odnosu na Ured visokog predstavnika (OHR), Vijeća za implementaciju mira (PIC), Vijeća sigurnosti UN-a, OESC-a, EU, Vijeća Evrope i drugih pitanja.

Dobit će i savjete po pitanju odnosa s međunarodnom zajednicom, kao i za pravna pitanja u vezi sa usklađivanjem institucija i zakona RS i BiH sa ustavnim okvirom BiH prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Savjetovat će ih i po pravnim pitanjima vezanim za usklađivanje institucija i zakona RS i BiH sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem EU.

alt

U prethodnim ugovorima koji su dostupni kod FARA Republika Srpska je plaćala ovo agenciji između 80.000 američkih dolara u 2019. te dijelu 2020. i 60.000 dolara koliko je plaćala od aprila do decembra 2020. na mjesečnom nivou.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...