OZBILJNO UPOZORENJE GRATZA: "Procesom 'deblokade' BiH se uvodi u konačnu podjelu i nećemo biti ni Palestina"

Također podsjeća da će potencijalnim novim izmjenama Ustava FBiH trajno biti uspostavljena nejednakost građana BiH kroz sistem nejednakosti glasa.

  • Politika

  • 26. Mar. 2023  26. Mar. 2023

  • 9

Zastupnik DF-a u Predstavničkom domu FBiH Dennis Gratz komentirao je moguće izmjene Ustava Federacije BiH u novom paketu odluka visokog predstavnika u BiH.

Gratz smatra da je kontraproduktivno problematizirati trenutna događanja kroz prizmu borbe za entitetsku vlast.
Mišljenja je da se ne radi ni o svrgavanju jedne ili više stranaka sa vlasti i obračuna na ideološkom nivou, već da je situacija puno kompleksnija i dramatičnija.

"Kao prvo, obezvređuje se izborni proces i rezultati istog, i to na nacin da se selektivno 'štima' formiranje bilo koje vladajuće koalicije u kojoj je jedino bitno da je HDZ dio iste. Ovom procesu se licemjerno tepa 'deblokada'", ističe Gratz.

Kao sljedeće, ističe da najavljene nove izmjene propisa obesmišljavaju programsko i ideološko višestranačje u BiH.

"Stranački pluralizam vise nema nikakvu svrhu. Dovoljne su tri stranke za tri entije, koje ce svoj demokratski legitimitet crpiti samo tamo gdje su te etnije većina", mišljenja je zastupnik DF-a.

Smatra da je natragičnije to što su "nagradjeni ideolozi, projektanti, izvrsitelji i pocinitelji masovnih zločina u zemlji, uključujući genocid: jačaju se prava većine na štetu prava manjine, na teritoriju koji je etnicki homogenizirana".

"Ovo je, bojim se, uvertira u konačnu podjelu zemlje i smrt građanske BiH, koja neće opstati kao triom, jer politička, ekonomska, društvena, kulturološka podjela BiH na tri etnički definirana 'nešto' ne trpi državnost. Ne nećemo biti Palestina, nećemo biti ništa", poručio je Gratz.

Također podsjeća da će potencijalnim novim izmjenama Ustava FBiH trajno biti uspostavljena nejednakost građana BiH kroz sistem nejednakosti glasa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...