POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ ZGROŽEN STAVOVIMA „TROJKE“: „Postoje samo tri razumna rješenja…“

"Iskreno, ostao sam bez teksta. Bio sam kritičan prema onome što su učinili od oktobra, ali većina toga je u domeni razumnih umova s kojima se ne mogu složiti. Ovo je na drugoj razini. To eksplicira želju za moći nad integritetom države", poručio je Mujanović.

  • Vijesti

  • 27. Mar. 2023  

  • 6

Jasmin Mujanović, bosanskohercegovački politolog s američkom adresom, komentirao je na društvenim mrežama posljednji istup čelnika stranaka Trojke.

-U proteklih 10 godina napisao sam na desetke tekstova u kojima sam predstavio SDP/NS kao dio građanske alternative u BiH. Naime, to nije norma u BiH, ali reći ću: izvinjavam se svojim čitateljima i svim građanima BiH ako sam na bilo koji način pomogao da ih uvjere da glasaju za bilo koju stranku.

Trojka potvrđuje izvještaje o:

OHR-ovom planiranom produbljivanju sektaškog režima u FBiH je tačno; tvrdeći da će podržati Schmidtove akcije ako im SDA ne dopusti formiranje vlasti s HDZ-om. Kategorička izdaja svakog obećanja SDP-a i Naše stranke danog tokom kampanje.

To je nevjerovatna pozicija za nominalno “građanske” stranke. „Osim ako nam ne dopustite da formiramo vladu s Dodikovim najbližim saveznicima, složit ćemo se da dopustimo daljnje pogoršanje demokratskog karaktera BiH i da OHR dodatno udaljimo BiH od EU i NATO-a“.

Iskreno, ostao sam bez teksta. Bio sam kritičan prema onome što su učinili od oktobra, ali većina toga je u domeni razumnih umova s kojima se ne mogu složiti. Ovo je na drugoj razini. To eksplicira želju za moći nad integritetom države.

Ljudi koji su podržali Trojku 2022. godine učinili su to sa shvaćanjem da će suštinski osporiti sektaški režim u BiH, a ne da ga još više prodube i ugroze državu sa svrhom da se prilijepe uz SDA — ali jačanjem HDZ-a i SNSD-a.

Ovdje postoje samo 3 razumna rješenja:

1. politički dogovor za veliku koaliciju Trojka-HDZ-SDA u FBiH;

2. OHR mijenja Ustav FBiH kako bi se omogućilo 2/3 (V) Ps = formiranje vlade;

3. OHR donosi zakone koji omogućuju prijevremene izbore. Sve drugo je ludilo, poručio je Mujanović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...