KONAČNI KRAJ VOŽDA IZ LAKTAŠA: Sankcije i „crne liste“ nisu potrebne, rješenje je jednostavno...

Rješenje za neutralizaciju rigidne i latnetno opasne politike Milorada Dodika.

  • Politika

  • 27. Mar. 2023  27. Mar. 2023

  • 5

Tenzije, zapaljiva retorika, eskalacija na svim mogućim razinama – to je politika koju svjesno vodi lider SNSD-a i prvi čovjek bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Takva huškačka retorika zasigurno je utjecala i da se stvori atmosfera koja je prethodila napadu na povratnike u Višegradu, koji je izazvao nemir i nespokoj među povratničkom populacijom u tom bh. entitetu.

Osuda napada na povratnike stigla je od članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, ali ne i od predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Neki političari poput Mladena Ivanića misle kako će se Dodik kandidirati za predsjednika Srbije, te kako bi tada Dodik napravio veliku grešku.

"Dodik je kao prekinuo diplomatske odnose sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije, a ustvari su oni njega davno otpisali. Trojka ignoriše Dodika! Trojka neće dugo izdržati, a vratit će se sve na isto samo s različitim akterima. Nakon raspodjele funkcija – sve će se vratiti na isto od prije četiri godine. Dodik nema političku koncepciju i viziju osim otvaranja sukoba. Kao što je Milo Đukanović vodio svoju kampanju na sukobu sa srpskim elementom, to radi i Dodik. Svu politiku svodi na sukobe, uglavnom sa Sarajevom i bošnjačkim liderima. Bez sukoba ne bi imao šta raditi. Svi ga zaobilaze; zato je i prekinuo odnose sa ambasadama. To je vjerovatno neki prećutni dogovor između Dodika i velikih zemalja.

Pustili su Dodika da priča, jer ionako ništa ne uradi. Dodik liči na srednjoškolca koji zove da se potuče, a nikako da on izađe da se potuče. Samo galama. Njegove odluke su kontraproduktivne. On Veliku Britaniju i Ameriku gura u naručje bošnjačkim političkim strukturama. Dominaciju nad javnim servisom dale su mu upravo te ambasade koje su postavljale njegove ljude. Ta ljubav koja je tada počela ima uspona i padova, ali ipak nekako funkcioniše; postoji međusobna tolerancija. Dok Dodik bude galamio, a ne radio ništa, neće imati problema s velikim silama“, tvrdi Ivanić.

Dok se neki od vodećih političara i dužnosnika u BiH nalaze pod američkim i britanskim sankcijama, izgledno je da zbog protivljenja Dodikovog prijatelja Viktora Orbana od sankcija EU neće biti ništa, piše Ljudski.ba.

No, ipak za snažan i kvalitetan odgovor Dodiku postoji rješenje, a za njega nisu zaslužne sankcije Velike Britanije i SAD-a.

Potez koji je udario Dodika više od bilo kakvih „crnih listi“ napravila je Njemačka povlačeći investicije vrijedne više od milijardu maraka, nakon čega je nastala sveopća panika u ekonomskom sektoru RS-a.

Isti princip Nijemci su primijenili i u susjednoj Srbiji, gdje su uvjetovali predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića daljnom podrškom i novim investicijama ukoliko se Srbija ne okrene reformama i ne ubrza pregovore s Kosovom kako bi se trajno postiglo rješenje i na taj način otvorila evropska perspektiva za obje zemlje. Podsjetimo, Njemačka je zaslužna za velike investicije u Srbiju, a u kompanijama koje rade za njemačke poslodavce u Srbiji uposleno je 70.000 radnika.

Dakle, šta je rješenje za neutralizaciju rigidne i latnetno opasne politike Milorada Dodika?

Amerikanci i Britanci, kao i ostatak zemalja EU koje žele dobro Bosni i Hercegovini ne trebaju Dodika i njegove ljude stavljati na „crne liste“, dovoljno je povući kapital iz tog bh. entiteta, ili uskratiti obećana sredstva i Milorad Dodik će sam otići s vlasti. Ekonomska situacija u tom bh. entitetu je takva da funkcioniranje vlasti nije moguće bez zaduženja koja bilježimo na mjesečnom nivou, a tu su i izdašna sredstva koja kvartalno stižu iz Srbije, a koja samo privremeno gase požar i kojima se privremeno uspijevaju začepiti rupe u proračunu koje proizvodi vlast RS-a na čelu s Dodikom, koji – zamislite, ima veći budžet kao predsjednik RS-a nego što ga imaju neki predsjednici susjednih država.

Naši političari nisu u politici iz ljubavi, niti zbog toga što žele pomoći narodu koji ih je izabrao, nego iz interesa, što svakim danom sve više i dokazuju. Uzmite im novac i posao je završen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...