AKO NEĆE BIDEN, HOĆE ČOVIĆ: Izraelski desničarski premijer Netanyahu neće biti skoro pozvan u Bijelu kuću…

Prošle nedjelje je Biden telefonirao izraelskom premijeru i pozvao ga da teži širokom konsenzusu o reformi pravosuđa.

  • Vijesti

  • 29. Mar. 2023  

  • 3

Predsjednik SAD-a Joe Biden neće skoro pozvati premijera Izraela Benjamina Netanyahua u Bijelu kuću, objavila je američka TV „Fox News“ – prenijeto je u utorak uvečer u Izraelu.

Prije toga je američki ambasador u Izraelu Tom Nides nagovijestio da će Netanyahu biti pozvan u posjetu, javlja i24News.

Nides je rekao za izraelski vojni radio da bi se to moglo desiti poslije jevrejskog praznika Pashe koji počinje 5. aprila.

„Vjerujem da će biti pozvan posle Pashe“, rekao je Nides pošto je Netanyahu u ponedjeljak uvečer najavio odlaganje ostvarenja plana reforme pravosuđa.

Biden i njegova administracija su ranije izrazili zabrinutost zbog tog plana, a po analizi Reutersa, Bijela kuća nikada nije čekala tako dugo poslije izbora u Izraelu da pozove u posjetu njegovog premijera.

Predsjednik SAD-a je takođe rekao za CNN da je zabrinut „poput mnogih pristalica Izraela“.

„Oni ne mogu nastaviti tim putem. Na neki način sam to jasno stavio do znanja“, rekao je Biden o izraelskooj vladi.

U proteklim nedeljama američki zvaničnici su na novinarska pitanja o datumu mogućeg sastanka Bidena i Netanyahua odgovarali da ništa nije u planu.

Neki eksperti za odnose dvije zemlje su to vidjeli kao znak nezadovoljstva Vašingtona zbog plana reforme pravosuđa, politike naseljavanja okupirane Zapadne obale Jevrejima i kontroverznih izjava članova Netanyahuove vladajuće koalicije o palestinskom pitanju.

Prošle nedjelje je Biden telefonirao izraelskom premijeru i pozvao ga da teži širokom konsenzusu o reformi pravosuđa.

U ponedjeljak uvečer je Bidenova administracija pozdravila Netanyahuovu najavu odlaganja sprovođenja reforme za mjesec dana da bi se pregovaralo s opozicijom.

Zanimljivo je kako je lider HDZ-a BiH na Gospodarski sajam u Mostar pozvao upravo desničarskog premijera Izraela Netanyahua, ali je pitanje hoće li zbog masovnih demonstracija u Izraelu, najvećih u posljednjih 20 godina, do te posjete doći.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...