MAĐARI RAZGOVARALI SA RUSIMA, NOVI PRST U OKO EU: "Blokirat ćemo bilo kakve sankcije vezane za to"

Mađarska iz Rusije dobija 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, najviše preko gasovoda Turski tok koji prolazi kroz Bugarsku i Srbiju.

  • Evropa

  • 29. Mar. 2023  

  • 0

Ministar spoljnih poslova Mađarske Péter Szijjártó razgovarao je telefonom sa zamjenikom premijera Rusije Aleksandrom Novakom o pošiljkama plina i nafte, kao i o saradnji dvije zemlje u oblasti nuklearne energije.

Novak je potvrdio da će Rusija uprkos međunarodnim sankcijama moći da obavi radove održavanja na plinovodu Turski tok, navodi se u saopćenju Szijjárta, prenosi Reuters.

"Snabdjevanje Mađarske plinom će se nastaviti bez ikakvih prekida", kaže se u saopćenju.

Szijjártó je ponovio da će Mađarska blokirati bilo kakve EU sankcije Rusiji vezane za nuklearnu energiju i informirao Novaka da Budimpešta pregovara sa francuskom kompanijom Framatom o povećanju učešća ove kompanije u proširenju mađarske nuklearne elekratne Pakš.

Ruski Rosatom u mađarskoj nuklearnoj elektrani Pakš gradi dva nova nuklearna reaktora sovjetskog tipa VVER (voda-voda), od kojih svaki ima kapacitet 1,2 gigavata, podsjeća britanska agencija.

U nuklearnoj elekrani Pakš trenutno postoje četiri reaktora.

Prema podacima sa sajta bugarske kompanije za transport plina Bulgartransgaz, plinovod Turski tok će biti zaustavljen između 5. i 12. juna zbog radova na održavanju.

Mađarska iz Rusije dobija 4,5 milijardi kubnih metara plina godišnje, najviše preko plinovoda Turski tok koji prolazi kroz Bugarsku i Srbiju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...