MLADEN BAJIĆ NA VRHUNCU MEĐUNARODNE KARIJERE: Optužnicu protiv Putina pripremio Hrvat?

Bivši hrvatski glavni državni tužilac Mladen Bajić je na vrhuncu međunarodne karijere

  • Evropa

  • 29. Mar. 2023  

  • 0

Optužnicu protiv ruskog lidera Vladimira Putina pripremio je bivši hrvatski državni tužilac Mladen Bajić, javlja Dnevno.hr.

Bajić je nakon najave o konačnom penzionisanju pred kraj prošle godine bio gotovo zaboravljen, ali izgleda da od toga nema ništa. Kako navodi dnevno.hr, čini se da on paralelno s karijerom koju kao honorarac gradi u Državnom tužilaštvu radi i na svojoj međunarodnoj karijeri na novom poslu u Ukrajini, gdje na poziv SAD pomaže u istragama ratnih zločina.

Upućeni tvrde da Mladen Bajić dio vremena provodi na svom zagrebačkom poslu u Tužilaštvu, a drugi dio je fokusiran na istrage vezane uz ukrajinski rat. Kako se navodi, on u sedmoj deceniji odrađuje posao života jer je dio nevelikog specijalnog tima ukrajinskog tužilaštava za ratne zločine koje je pripremilo materijale za optužnicu koju Haški sud podiže protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše ovaj portal.

Međunarodni krivični sud (MKS) je nedavno izdao nalog za hapšenje ruskog predskednika Putina koga su optužili da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini, a kao jedan od članova tima koji je kreirao optužnicu ističe se bivši hrvatski glavni državni tužilac Bajić. MKS je izdao nalog za hapšenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije dkece i nezakonito premeštanje ljudi s ukrajinske teritorije u Rusku Federaciju. Osim za Putinovo, izdat je i nalog za hapšenje ruske povkerenice za prava dkece Marije Aleksejevne Lvova-Belove pod istim optužbama.

"Zločini su počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni temelji za pretpostavku da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za ranije pomenute zločine", objavio je MKS, zbog kojega se oglasila glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Odluka MKS nema nikakvog značaja za našu državu, pa ni s pravnog aspekta", napisala je Zaharova na Telegramu, dodajući da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda te da kao takva nema obaveze prema njemu.

Sudija Pjotr Hofmanski, predsjednik MKS, objasnio je kako je međunarodnim pravom okupacionim vlastima zabranjeno da premešta civile s teritorije na kojoj žive na druga područja, naglasivši da djeca prema Ženevskoj konvenciji uživaju posebnu zaštitu.

"Ovo je važan trenutak u procesu pravde pred MKS-om. Sudije su pregledale informacije i dokaze koje su podnijeli tužioci i utvrdili da postoje vjerodostojne optužbe protiv ovih osoba za navodne zločine", rekao je on, a tužilac MKS-a Karim Kan, koji je početkom marta četvrti put posjetio Ukrajinu, upozorio je da djeca više ne smiju da budu zaboravljene žrtve sukoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...