SUĐENJE DŽEMALU HADŽIĆU I OSTALIM: “Mi smo pretrčali do tih štala i donijeli koloture. Tada se opet zapucalo i ranjen je Ramo Kovač"

U nastavku suđenja za zločine počinjene u selu Čemerno kod Ilijaša, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako su dobili naredbu da idu u ovo selo, da je optuženi Teufik Turudić vodio akciju koju je, kako bi se uništile haubice, naredio Džemal Hadžić.

  • Hronika

  • 30. Mar. 2023  30. Mar. 2023

  • 0

Akif Ćosić je ispričao da se dobrovoljno prijavio u Teritorijalnu odbranu (TO) u Kaknju, da su prebačeni u školu u Brezi, a potom u selo Vlahinje, gdje je postrojavanje vojske vršio Senad Jašarspahić, a nakon njegovog ranjavanja tu dužnost je preuzeo Teufik Turudić.

Svjedok je naveo da su na Vlahinjama bili i optuženi Senad, Haris i Benjamin Sikira te Džemal Smolo, kao i da su dva do tri dana prije akcije dobili naredbu da idu u selo Čemerno kako bi uništili haubice.

“Džemo Hadžić je izdao naredbu i rečeno nam je da se haubice unište“, naveo je svjedok, te dodao da su na tom putu prvo stigli u selo Korita, gdje su se smjestili u školu, a tokom noći pješke krenuli preko šume. Kada su se približili prvim kućama, kako navodi svjedok, rečeno im je da se razdvoje u dvije grupe, te je njegova krenula desno.

On je sa Mevludinom Brkićem nosio koloturu, koja im je bila potrebna za uništavanje haubica, dok su drugi nosili ekspoloziv. Svjedok je naveo da nisu imali oružje već su sačekali da prestane pucnjava, pa su krenuli prema štalama ispod kojih su se, kako je opisao svjedok, nalazile haubice.

“Mi smo pretrčali do tih štala i donijeli koloture. Tada se opet zapucalo i ranjen je Ramo Kovač. Njega smo stavili na šatorsko krilo. Tada je bačena bomba i Tufo je ranjen“, prisjetio se svjedok detalja iz Čemernog, te dodao da je u jednoj staroj štali vidio velike kofere sa granatama i municijom.

Nakon toga su kako je rekao, dobili naređenje da iznesu ranjenog Kovača, te su krenuli ka Mahmutovića Rijeci.

“Kada smo dolje došli, čuo sam da je dosta Srba ubijeno, te da je neka žena pucala na naše“, naveo je svjedok i dodao da su nakon toga pušteni kućama na odsustvo.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane, te aktivnog i rezervnog sastava policije - Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Nehrua Ganića – da su 10. juna 1992. napali Čemerno, pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

U ovom predmetu je bio optužen i Hamdija Spahić, ali je protiv njega postupak obustavljen.

Suđenje se nastavlja 6. aprila.

(Detektor) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...