"SB" NA LICU MJESTA: Počela prva redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, evo i detalja (FOTO)

Na dnevnom redu je predložena odluka o prihvatanju zaduženja kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju dva projekta u cilju unapređenja javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo “Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica” i “Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility”.

  • Vijesti

  • 30. Mar. 2023  30. Mar. 2023

  • 0

Počela je prva redovna sjednica u postizbornom mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. 

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom.

Nacrt ovog zakona je ranije prihvatio Predstavnički dom, pa će tekst biti upućen u javnu raspravu ako ga danas odobri i Dom naroda.

Prema obrazloženju predlagača, Federalne vlade, ovo zakonsko rješenje prvi put donosi definiciju invaliditeta i osobe sa invaliditetom, praveći razliku između invaliditeta i posljedica prirodnog procesa starenja.

Osim ovog zakona, na dnevnom redu je predložena odluka o prihvatanju zaduženja kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju dva projekta u cilju unapređenja javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo “Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica” i “Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility”.

Informacije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju vjetroelektrana Tušnica, Privrednog društva Winter Wind d.o.o. Tomislavgrad, zatim Široka Draga, privrednog društva „Imres“ d.o.o. Livno, kao i vjetroelektrane Dževa, privrednog društva „Vjetroelektrane“, d.o.o. Glamoč, također su u predloženom dnevnom redu, navodi Fena.

Dom naroda treba na ovoj sjednici da razmotri i informaciju o primjeni postojeće Srednjoročne strategije poljoprivrednog sektora u FBiH u 2023. godini do usvajanja nove Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021-2027. te Informaciju o statusu Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...