ELMEDIN KONAKOVIĆ NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU: "Politika kompromisa se isplati"

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP Elmedin Konaković čestitao je građanima BiH i uposlenicima institucija BiH na usvojenom budžetu.

  • Vijesti

  • 30. Mar. 2023  

  • 15

Nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije sa državnog nivoa u Istočnom Sarajevu izrazili su zadovoljstvo urađenim poslom, a to je formiranje Vijeće ministara BiH i usvajanje budžeta.

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP Elmedin Konaković čestitao je građanima BiH i uposlenicima institucija BiH na usvojenom budžetu.

“Ovo je kuriozitet koji nije dugo viđen. Ovo je lična satisfakcija onima koji zagovaraju politiku kompromisa, a ne politiku konflikta. Podijelit ću s vama jednu informaciju. Kada sam prvi put otišao u Banjaluku kod Dodika na tu famoznu utakmicu o kojoj se pričalo, pričali smo šta bi to mogli biti prioriteti. Zatražio sam, zamolio sam, razumjeli smo se, da to bude brzo formiranje Vijeća ministara BiH jer je to važan uslov i usvajanje budžeta. Tad smo to dogovrili i danas imamo usvojen budžet i to je dokaz da se politike kompromisa isplate”, kazao je Konaković.

Istakao je da su opet na sastanku ponovili da imaju pitanja oko kojih se koalicija ne slaže kao što je imovina, ali da zbog tih ne slaganja ne žele zanemariti druga važna pitanja.

“Za razliku od prethodnih koalicija, ova koalicija ne želi da zbog pitanja oko kojih se ne slažemo, zanemarimo sva ova druga pitanja koja su ljudima jednako važna. Nakon usvojenog budžeta vrlo brzo će profunkionisati konzulati u Beču, Novom Pazaru, Rijeci, Tirani. Ojačat ćemo kadrovski ambasade u Kanadi, Saudijskoj Arabiji. Povećanje palata policiji na granici, Oružanim snagama, i 40 miliona KM kapitalnih investicija”, rekao je Konaković.

Rekao je i da je svjestan kao i njegove kolege iz Osmorke da će se zakonski morati rješiti povećanje plaća državnim službenicima i političarima i odvojiti koeficijente kako se ne bi pravila velika razlika u plaćama i kako neki političari ne bi zarađivali enormne plaće. Dok se to zakonski ne riješi, Konaković ima prijedlog.

“Svaku marku povećenja koje idu na naše račune proslijedićemo nekim NVO, možda Memorijalnom centru Potočari. Dilemu da zbog toga srušimo budžet, nismo imali, glasali smo za budžet”, zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...