ALBIN KURTI, PREMIJER KOSOVA: „Neću dati dozvolu Aleksandru Vučiću da uđe na Kosovo, on je..."

„Suočavam se sa dvostrukim oportunizmom Beograda, završetkom rata u Ukrajini i ko će preuzeti mandat u Bijeloj kući", kazao je Kurti.

  • Regija

  • 31. Mar. 2023  

  • 1

Albin Kurti, premijer Kosova, govorio je za TV Klan Kosova rekavši kako ne podržava Otvoreni Balkan.

„Nemam drugu poziciju. Otvoreni Balkan, koliko ja znam, nema ni web stranicu. Dakle, to je inicijativa koja nema ni platformu ni osnovni ugovor, nema ni strategiju ni akcioni plan”, rekao je Kurti.

„To nije po pravilima Evropske unije, nema finansiranje Evropske unije i ja ne mogu da podržim takvu inicijativu“, kazao je Kurti.

„Postoji dogovor. Sporazum je sklopljen u Bruxellesu i Ohridu. On je pravno obavezujući. Ovaj sporazum je usvojila i EU, ne samo posrednici Borell i Lajčak, koji su zaključili da je riječ o sporazumu, ali, nažalost, nema potpisa zbog druge strane“, kazao je kosovski premijer.

Nedostatak potpisa postaje „presuda za Srbiju“, ali to ne utiče na postojanje sporazuma, rekao je Kurti o Ohridskom sporazumu na TV Klan Kosova.

Govoreći o priznavanju pet evropskih država, Kurti kaže da Kosovu pomažu saveznici.

„Posrednici i savezničke zemlje nam mnogo pomažu i vjerujem da je bolje da idemo ovim indirektnim putem u smislu napredovanja ka priznavanju petorke. To jednostavno nije u našim rukama i ne vjerujem da bi pomoglo da im poslije ovog sporazuma odmah pišemo. Na to pozivamo na svakom sastanku koji organizujemo. Nisam im se lično obraćao pismom, ali i to su osjetljiva pitanja lobiranja. Ako vam kažem kome sam pisao pismo prošle nedjelje, činim zlo, jer Srbija odmah piše toj zemlji“.

Ne dam dozvolu Vučiću da dođe na Kosovo

Kosovski premijer Albin Kurti tvrdi da neće dati dozvolu Aleksandru Vučiću da dođe na Kosovo.

Rekao je da u sadašnjim okolnostima Vučić nije poželjna osoba na Kosovu.

Kurti je povezao „priznanje Kosova od strane Srbije“ sa dva međunarodna događaja – ratom u Ukrajini i predsjedničkim izborima u SAD-u.

„Vjerujem da je sljedeća godina izborna u SAD-u, kada bi trebalo da bude svjetlo na kraju tunela u vezi sa ratom u Ukrajini. Ovo su faze kada bi se normalizacija odnosa zaokružila“, rekao je Kurti.

„Suočavam se sa dvostrukim oportunizmom Beograda, završetkom rata u Ukrajini i ko će preuzeti mandat u Bijeloj kući. I na istoku i na zapadu postoji razumijevanje za zahtjeve Beograda još neko vrijeme. Ovo je problematizacija shvatanja sa Zapada“, kazao je Kurti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...