AMERIČKA STUDIJA OTKRIVA: Srbija je najranjivija država Europe, slijede je…

Prema ovoj listi, najmanje je ranjiva Švicarska, slijede je Norveška i Austrija.

  • Regija

  • 31. Mar. 2023  

  • 1

Kako navodi indeks koji je razvio američki Univerzitet Notre Dame, Srbija se nalazi na 92. mjestu u svijetu kada je u pitanju ranjivost na klimatske promjene, i najranjivija je država Europe.

Ovaj indeks podrazumijeva čitav niz pokazatelja, od koncentracije urbanog stanovništva i pripremljenosti na prirodne katastrofe do dostupnosti vode i poljoprivrednih kapaciteta, piše portal Klima101.rs.

Istovremeno, Srbija se nalazi na teritoriji koja se naziva „vrućom tačkom“ klimatskih promena: porast prosečne temperature tamo je veći od svetskog prosjeka, a veća je i incidentnost ekstremnih događaja kao što su suše i intenzivne padavine.

Međutim, niti Hrvatska ne stoji znatno bolje - nalazi se na 64. mjestu ove liste. Od zemalja regije, daleko najbolje stoji Slovenija koja je na 18. mjestu. Prema ovoj listi, najmanje je ranjiva Švicarska, slijede je Norveška i Austrija.

U grupi zemalja Zapadnog Balkana (gdje su još i Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina), Srbija je opet uvjerljivo posljednja predala svoj NDC – isti onaj izveden iz nikada usvojene, u međuvremenu zastarjele Strategije.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...