"SB" OTKRIVA: NIMALO JEFTINI POPULIZAM VLADE KS: Besmisleno pumpanje javnog novca u sportske kolektive koji ne plaćaju porez neće srediti stanje u sarajevskom sportu nego će ga poslati na dno

Iz opozicionog Pokreta „Za nove generacije“ za "SB" su rekli da predlažu sistemsko rješenje i novi zakon o sportu KS, bivši ministar Samir Avdić u prijedlogu novog budžeta da se iz njega namiruju dugovi klubova ne vidi smislenost, a moralnost prijedloga je upitna i za direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića. Evo za šta su rekli za "SB" Avdić, Isović i iz ZNG-a.

  • Politika

  • 31. Mar. 2023  31. Mar. 2023

  • 1

Piše: Darko Omeragić

U članu 32. Zakona o izvršenju budžeta Kantona Sarajevo koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo navodi se da će Ministarstvo kulture i sporta objaviti javni poziv za prijavu sportskih kolektiva koji imaju nastala porezna dugovanja zaključno s krajem 2020. godine. Po završetku javnog poziva Ministarstvo će Vladi predložiti odluku o raspodjeli sredstava sa pozicije tekući transferi neprofitnim organizacijama iz oblasti sporta za izmirenje nastalih poreznih dugovanja do kraja 2020. godine. Ovaj član Zakona je prošao i na Zakonodavno-pravnoj komisiji Skupštine KS i sada sportski kolektivi trebaju da pripreme dokumentaciju i da se brzo prijave na javni poziv kako bi im Kanton prenio lijepu svotu novca za porezni dug koji je nastao zbog nesposobnosti da sami brinu o svojim finansijama.

To da sportski kolektivi  u Kantonu Sarajevo, ali iu cijeloj BiH neuspješno posluju odavno je poznato.. Samo u FBiH su sportski klubovi na kraju augusta prošle godine na ime poreza dugovali 28,1 milion KM i to glavnice 19 miliona, a kamata 9,1 milion KM. Duguju skoro svi – od Nogometnog kluba Zrinjski koji već dugo kao rijetko koji bh. fudbalski klub najviše zarađuje od evropskih nastupa, pa do finansijskih slabostojećih sarajevskih sportskih kolektiva FK Željezničar, FK Sarajevo ili KK Bosna.

No, gdje prestaje ozbiljno bavljenje vrhunskim sportom tu počinje populizam bh. političara. U ovom slučaju vlasti Kantona Sarajevo.

POGREŠNI UZORI

Nedavno smo pisali da je bivši ministar kulture i sporta i proslavljeni bh. košarkaš Samir Avdić jedini kojeg nećemo gledati iu novom sazivu Vlade KS. Umjesto njega će na tu poziciju Kenan Magoda . Ministra naroda i pravde zamijenio je SDP-ov ministar. Neki će reći i zbog toga što nije stavljao interes stranke ispred interesa građana. A interes stranke je popularnost u javnosti i skupljanje glasova. Posebno dodvoravanje malo većim skupinama ljudi, a navijačke grupe su sasvim sigurno to. bh. političari, iako to neće javno reći, dive se Aleksandru Vučiću koji se uspješno održava vlasti popularnošću koju kupuje populističkim potezima i izjavama. Vučić je tako prije nekoliko dana rekao da mu nije jasno što ga navijači prozivaju budući da je Crvenu zvezdu i Partizan pustio da ne plati milionske dugove za porez. Isti recept primjenjuju i vlasti u Kantonu Sarajevo, danas Narod i pravda, SDP, Naša stranka i SBiH, a nekada SDA jer dugovi nisu nastali jučer, nego mnogo prije.

Je li sve po Zakonu? Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović kaže da jeste. Ipak, na naše pitanje je li sve ovo moralno, Isović odgovara da nije.

"Finansiranje dugova sportskih klubova na ovaj način je izvodljivo. Ako je Skupština KS rekla da će pomoći sportskim kolektivima kroz javni natječaj to je moguće i provesti. Porezni dug može uplatiti u ime dužnika svako ko ima ID broj. Drugo je pitanje transparentnosti i konkurentnosti postupka. , odnosno zašto bi neko dobio ovu povlasticu. Na isti način je i Vlada FBiH uvezivala staž radnicima", rekao je za "Slobodnu Bosnu" Šerif Isović.

Šerif Isović

Naš sagovornik je iznio i jednu ključnu stvar u vezi ovakvog postupanja:

"Nisam protiv toga da neko nekome pomaže, ali ovdje je riječ o tome da nije uredu da neko nekome stalno pomaže i da se problem ne rješava."

Bivši kantonalni ministar Samir Avdić za "Slobodnu Bosnu" nije htio komentirati razloge zbog kojih više nije ministar. Svoje neslaganje s ovakvim "sređivanjem" stanja u sportskim kolektivima ne povezuje s činjenicom da nije ostao ministar. Avdić smatra da je to "stvar političkih odluka" i "razvoja pregovora koalicionih partnera u Sarajevu“. No, njegov stav i odgovor na naše pitanje što misli o prijedlogu nove Vlade KS za finansiranje poreznih dugova sportskih kolektiva nam daje za pravo da zaključimo kako ne bi imao njegovu podršku:

"Ne znam koji je osmislio taj član Zakona o izvršenju budžeta KS i meni je to malo nerazumljivo. Zamislite da se okupi manja grupa privrednika koji nisu platili porez i da se obrati Ministarstvu privrede da raspiše javni poziv kako bi se oni prijavili za sredstva. Meni je to nerazumljivo i mislim da ne možemo nekoga staviti u prioritet”, rekao nam je Avdić i ponovio kako ne misli da je zbog ovog svog razmišljanja uklonjen iz Vlade KS.

Samir Avdić

Umjesto sipanja budžetskog novca u stalne gubitaše, Avdić poziva rukovodstva sportskih kolektiva da se ponašaju kao pravni subjekti, dakle odgovorno iu skladu sa svojim Statutima.

"Ne treba praviti neki izuzetak nego se sportski kolektivi trebaju ponašati kao svaka firma koja izađe na tržište”, ponavlja Avdić.

Budžet Kantona Sarajevo iznosi 1,4 milijarde KM i veći je za 100 miliona KM od državnog, ali to ne znači da se treba rasipati novcem, pogotovo u situaciji gdje penzioneri jedva spajaju kraj s krajem, ai radnici koji jedva preživljavaju od svojih plata. O nezaposlenima da i ne govorimo.

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS o finansiranju sportskih kolektiva nije se govorilo jer se izgleda nije popularno zamjerati širokim narodnim masama kojima treba "hljeba i igara", pa koliko košta da košta.

Iz Pokreta "Za nove generacije" (ZNG) koji je odlučio biti opozicija u Kantonu Sarajevo za "Slobodnu Bosnu" su rekli da su u svom programu više puta najavili kako podržavaju isključivo sistemska rješenja koja će dovesti do unapređenja u sportu.

"Duboko smo svjesni situacije u kojoj su dovedeni sarajevski klubovi. Jako boli činjenica da na Koševu ili na Grbavici nemamo prilike da gledamo europske utakmice, što nekadašnji europski prvak Bosna više praktično ne postoji i što je profesionalni sport u glavnom gradu Bosne i Hercegovine spao na nikada niže grane“, ističu iz ZNG-a u kojem vide odakle prijeti opasnost za dalje urušavanje sportskih kolektiva u glavnom gradu BiH:

"PUKO PUMPANJE NOVCA"

"Svjesni smo da je upliv, neznanje i nezainteresiranost dosadašnje 'političke elite' dovela do toga da sportski simboli Sarajeva tavore već desetljećima. Puko pumpanje novca i populističke odluke koje se donose da bi pojedinci iz vlasti dobili koji lajk na društvenim mrežama i pokoji glas na sljedećim izborima nisu rješenje.

U novom budžetu KS Vlada je rekla da ima novac a mi ćemo od nje tražiti da pokaže znanje i insistirati na tome da se rješavanju ovoga problema pristupi sistemski. A to podrazumijeva – hitno usvajanje novog zakona o sportu u Kantonu Sarajevo, kojim bi se definisalo finasiranje sportskih klubova, na način da bi se po nivou natjecanja određivali iznosi i subvencije sa posebnim nagrađivanjem za vrhunske rezultate. To podrazumijeva i definiranje jasnih planova sanacije i revitalizacije sportskih klubova kojima će se pomoći, detektovanje i procesuiranje odgovornih lica koja su se svojim kriminalnim radnjama pokazala kao najveći neprijatelji BiH i sarajevskog sporta, njihovo udaljavanje od bilo kakve bitnije funkcije, te preispitivanje samog administrativno-pravnog položaja. sportskih klubova i njihove opstojnosti u 21. stoljeću", poručuju iz ZNG-a.

Iz Pokreta dalje navode da nisu za "rješenje po principu da se daju nenamjenski transferi novca, ali da će podržati namjenska izdvajanja za razvoj klubova, za razvoj infrastrukture i omladinskih pogona. Na ovaj način bi se, zaključuju iz ZNG-a, doprinijelo otkrivanju talenata, djecu sklonilo sa ulice, klubovima pomoglo da imaju svoju vlastitu bazu igrača, a ne da kao često do sada, ta sredstva veoma često završe kod menadžera, koji trguju uglavnom istrošenim. igračima.“

Dakle, rješenje problema postoji, novoj sarajevskoj vlasti ga je ponudio ZNG. Zašto ne poslušati njih ili bivšeg ministra, nekadašnjeg vrhunskog sportaša Samira Avdića, pa čak i Isovićev stav da ovakav način sipanja novca u sportske kolektive jeste zakonit, ali nije primjeren. Nije poznato ko će i koliko javnog novca od sarajevskih sportskih kolektiva dobiti nakon što Ministarstvo raspiše javni poziv. To ćemo uskoro vidjeti, ali ovakav pristup novoj vlasti u Kantonu Sarajevo je sve samo ne neka nova politika koja će konačno uvesti red u sportskim kolektivima i omogućiti im normalan razvoj, pravljenje novih igrača, razvoj infrastrukture i profit u skladu s reputacijom koju su imali u bivšoj državi i popularnosti koju unatoč svemu održavaju na životu zahvaljujući navijačima koji se već decenijama nadaju da će sarajevski nogometaši, košarkaši, rukometaši konačno ostaviti neki trag, ako ne na evropskoj, onda barem na regionalnoj sportskoj sceni.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...