FEĐA ŠTUKAN OTVORIO DUŠU: "Pucao sam čovjeku u glavu..."

Od rata u BiH i studija glume do problema s ovisnošću i smrti djevojke, Štukan je opisao sve svoje životne uspone i padove.

  • Kultura

  • 01. Apr. 2023  

  • 3

Sarajevski glumac Feđa Štukan danas uživa gotovo svjetsku slavu, glumio je u brojnim holivudskim uspješnicama, kao i onima iz regije, ali osim po dobrim ulogama, dosta je popularan i zbog svoje teške životne priče.

Štukan je nedavno objavio autobiografiju pod imenom Blank, koju je odlučio napisati jer su ga na to nagovorili Angelinu Jolie i Brad Pitt, a u njoj je opisao cijeli svoj životni put. Od rata u BiH i studija glume do problema s ovisnošću i smrti djevojke, Štukan je opisao sve svoje životne uspone i padove. A ukratko ih je ispričao i za srpski Blic.

Najteži trenutak u mom životu bio je smrt moje djevojke, koju sam našao mrtvu u kadi. Dugo sam krivio sebe zbog toga mada nisam bio kriv. Ugljen monoksid ju je ubio. Krivio sam sebe jer nisam bio kući. Pokušavao sam alkoholom ubiti emocije, a to je samo pogoršalo stvari. Postao sam agresivan, radio probleme u gradu. Pokušavao sam se i ubiti”, rekao je Štukan i potom se prisjetio događaja iz rata.

Pucao sam čovjeku u glavu snajperom i promašio jer je bio predaleko. I sreća pa sam promašio. Pucati da ubiješ je najstrašnija stvar. Nisam ga ubio, srećom, ali u glavi je dovoljno strašna odluka da pucaš u živo biće. Nakon toga završio sam u ludnici. Bio sam godinu dana ondje. Prva tri mjeseca bio sam pod teškim sedativima, sestrama sam govorio da sam okej, normalan, ali to tamo govore svi” priča Štukan pa nastavlja:

Prva tri mjeseca bilo mi je užasno, nisam se razlikovao od bilo kojeg drugog luđaka. Živio sam na intenzivnoj njezi psihijatrije, dvanaest kreveta za čitavu državu, baš najteži pacijent”, ispričao je Štukan i progovorio o svojim problemima s drogom.

“Petnaest godina bio sam na drogi. Nisam uvijek bio jednako aktivan, ali posljednjih nekoliko godina tog perioda baš sam bio na dnu. Stavljao sam što više droge u žlicu, što manje vode, da fleš bude što jači. Tad se dogodio fleš da me odmah ubio, a povratak u život bio je u trenutku. Nije se život gasio postepeno i nije se vraćao postepeno, nego se ugasio i vratio odmah”, navodi Štukan pa zaključuje:

“Prošlo je dvadeset minuta. Spojili su se smrt i život, nije bilo prolaska vremena”, završio je Štukan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...