VUKANOVIĆ O SMJENI NAČELNIKA MUP-a RS: "Očito da Karan skida Lukačeve ljude"

Policija u RS-u je odana vladajućoj partiji i radi na očuvanju vlasti, a ne sprovođenju zakona, tvrdi predsjednik Liste za pravdu i red. Kao primjer navodi da je bivši načelnik policijske uprave Trebinje postao savjetnik ministru SNSD-a u Savjetu ministara BiH.

  • Politika

  • 01. Apr. 2023  

  • 0

Među prvim potezima novog ministra unutrašnjih poslova RS-a Siniše Karana su smjene nekoliko načelnika policijskih uprava.

Prvi put je na ovu poziciju imenovana i jedna žena.

Novi ministar – novi načelnici. Ministar unutrašnjih poslova RS-a smijenio je načelnike policijskih uprava Banja Luka, Gradiška i Prijedor Miloša Brkića, Bojana Škorića i Sretoja Vujanovića. Umjesto njih imenovao je Đuricu Vukelića, Slobodana Torbicu i Dragana Milojicu. U Upravi kriminalističke policije MUP-a prvi put je za načelnika imenovana žena Snežana Radivojević umjesto smijenjenog Darka Kovrlije. U Upravi policije smijenjen je Dalibor Ivanić, a imenovan smijenjeni načelnik Policijske uprave Banja Luka Miloš Brkić. Direktor Policije RS-a tvrdi da nije riječ o smjenama, već prirodnom procesu.

"Niko nije smijenjen u MUP-u, to su redovne promjene. MUP ima 6.000 policijskih službenika, najviše u BiH. Sasvim prirodan proces, moramo praviti prohodnost kadrova. Imamo puno mladih i dobrih rukovodilaca koji moraju dobiti priliku", rekao je Siniša Kostrešević, direktor Policije RS-a.

Dugogogodišnji novinar koji prati rad policije Nikola Morača ne očekuje nikakve promjene i iskorake u radu policije, pogotovo što su smijenjeni načelnici i dalje viskopoziconirani u MUP-u RS-a.

"Ne očekujem ništa od ovih smjena, mislim da su to kozmetičke promjene i da će i dalje nastaviti po starom, skrivati slučajeve koji su po njihovom za skrivanje. Objavljivati ono što im je u interesu, ne vjerujem da će bilo šta promijeniti", ističe Nikola Morača, novinar ‘Euro Blica’.

Policija u RS-u je odana vladajućoj partiji i radi na očuvanju vlasti, a ne sprovođenju zakona, tvrdi predsjednik Liste za pravdu i red. Kao primjer navodi da je bivši načelnik policijske uprave Trebinje postao savjetnik ministru SNSD-a u Savjetu ministara BiH.

"Očito da Karan skida Lukačeve ljude i postavlja ljude koje smatra sebi lojalnim. Očito da je MUP pod prevelikom kontrolom vladajuće partije i da, iako formalno nisu članovi, je većina kadrova i čelnika policijskih uprava istaknuti aktivisti SNSD-a bez članske karte", govori Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Tvrde da se ovim kadrovskim promjenama “uklanjaju” ljudi, koje je u prethodnom periodu postavio bivši ministar policije Dragan Lukač, koji nije imao dobre odnose sa direktorom Policije Sinišom Kostreševićem, piše BHRT.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...