OKRUŽNI SUD U DOBOJU IZREKAO PRESUDU: Hanifi Mujezinović dvije godine robije za ubistvo supruga Hasana

Mujezinović se 2. januara ove godine u popodnevnim satima u svojoj kući u Suvom Polju u Doboju prvo verbalno sukobila sa suprugom koji je napustio porodičnu zajednicu i povremeno dolazio i boravio kod optužene.

  • Hronika

  • 02. Apr. 2023  

  • 0

Hanifa Mujezinović (59) iz Doboja osuđena je na dvije godine zatvora jer je u stanju bitno smanjene uračunljivosti kuhinjskim nožem u nadlakticu ubola supruga Hasana (55), koji je nasmrt iskrvario.

Nju je osudio Okružni sud u Doboju na osnovu sporazuma o priznanju krivice za krivično djelo teška tjelesna povreda iz Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Prema presudi, Mujezinović se 2. januara ove godine u popodnevnim satima u svojoj kući u Suvom Polju u Doboju prvo verbalno sukobila sa suprugom koji je napustio porodičnu zajednicu i povremeno dolazio i boravio kod optužene.

“U stanju bitno smanjene uračunljivosti, usljed negativnih emocija prouzrokovanih dugogodišnjim poremećajem odnosa koji su doveli do kumulacije negativnih emocija, došlo je do fizičkog sukoba između Hanife i Hasana. U jednom momentu ona je suprugu zadala ubod nožem u nadlakticu lijeve ruke i tom prilikom mu je presjekla krvni sud, iako je bila svjesna da će na takav način Hasana teško tjelesno povrijediti, a što je i htjela”, navodi se u presudi.

Dodaje se da je on iskrvario i preminuo usljed masovnog krvarenja sa posljedičnim iskrvavljenjem iz presječenih velikih krvnih sudova lijeve nadlaktice.

Prema ranijim informacijama iz istrage, nakon što je muž iskrvario, ona je očistila kuću, presvukla supruga i postavila nove tepihe. Potom je nazvala policiju i rekla da se posvađala sa suprugom i da je on sam sebi nanio povrede od kojih je umro.

Međutim, inspektori su odmah posumnjali u njenu priču i ubrzo pronašli dokaze protiv nje.

Naime, prema informacijama iz istrage, žena je pomjerila njegovo tijelo i iz stana iznijela krvavi tepih, pokušavši ga oprati i sakriti. Zatim je sa sebe i njega skinula krvavu odjeću kako bi je oprala. Takođe, nož kojim je počinila ubistvo je oprala, detaljno očistila i ostavila ga.

Tada je policiji ispričala da je imala sukob i svađu sa suprugom, da je on sam sebi nanio povrede nožem i da je preminuo.

Kada je policija došla na lice mjesta, vidjela je mnoge nelogičnosti. Između ostalog, pregledom tijela vidjelo se da je čovjek iskrvario, a nigdje u blizini nije bilo krvi pa su inspektori posumnjali da Hanifa nešto krije.

Policija je ubrzo pronašla krvave tepihe, a tokom uviđaja i nož za koji se sumnjalo da je njime najvjerovatnije počinjeno ubistvo.

Oni su živjeli u Hanifinoj kući, a komšije su tada ispričale da je Mujezinović bio sklon određenim porocima.

Prema presudi, optuženoj je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od 2. januara.

Njoj je presudom ukinut pritvor i puštena je na slobodu, a izrečene su joj mjere zabrane napuštanje mjesta boravišta, odnosno grada Doboja bez dozvole suda, te joj je oduzet pasoš i određena zabrana korištenja lične karte za prelazak granice.

Takođe je obavezna da se svakih 15 dana lično javlja u Policijsku stanicu Doboj 2 i te mjere će trajati najduže do upućivanja na izdržavanje kazne. Ukoliko prekrši ove mjere, optužena će biti vraćena u pritvor.

Od nje je oduzet nož dužine sječiva 27 cm kojim je počinila krivično djelo.

Takođe se presudom obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka 3.616,88 KM na ime troškova nastalih u istrazi, te 150 KM na ime paušala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...