PLENKOVIĆ IZ SKOPLJA: "Sjeverna Makedonija neopravdano usporavana na putu prema EU"

Plenković je pozvao na postizanje političkog konsenzusa za ustavne promjene, ističući da procese treba ubrzati i poprimiti novu dinamiku.

  • Regija

  • 05. Apr. 2023  05. Apr. 2023

  • 1

Sjeverna Makedonija nerijetko se neopravdano usporavala na putu prema Evropskoj uniji (EU), izjavio je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s kolegom Dimitrom Kovačevskim u Skoplju.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kovačevskim ustvrdio da je Hrvatska glasno i čvrsto podržava Sjevernu Makedoniju na njenom evropskom putu.

"Sjeverna Makedonija će kroz nekoliko godina sigurno postati članica EU-a, a Hrvatska joj pomaže na tom putu", rekao je Plenković.

Plenković je pozvao na postizanje političkog konsenzusa za ustavne promjene, ističući da procese treba ubrzati i poprimiti novu dinamiku.

​Premijer Sjeverne Makedonije Kovačevski je rekao da dvije zemlje povezuje ne samo zajednička prošlost, već i želja za boljom budućnošću u EU.

Naglasio je da Skoplje i Zagreb nemaju otvorenih pitanja, dodajući da se politički dijalog kontinuirano produbljuje i povećava ekonomsko-privredna saradnja, navodi Anadolija.

Kovačevski je govorio i o predstojećem procesu usvajanja ustavnih amandmana u Sjevernoj Makedoniji.

"Ustavni amandmani, koji podrazumijevaju uključivanje Hrvata u naš Ustav, su pred nama i nadam se da ćemo kao društvo uspjeti postići međustranački konsenzus. Štiteći prava zajednica, štitimo ne samo identitet drugih, već i svoj, zajednički identitet na koji smo ponosni kao funkcionalno demokratsko, multikulturalno i multietničko društvo", rekao je Kovačevski.

Naglasio je da će se u narednom periodu nastojati promovisati komercijalna i ekonomska razmjena s Hrvatskom, uključujući i sferu turizma.

Tokom službene posjete Skoplju, hrvatski premijer će se sastati i s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Skupštine Talatom Xhaferijem, a očekuje se i obraćanje u Sobranju Sjeverne Makedonije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...