MINISTAR HELEZ U RAZGOVORU SA MURPHYJEM: "SAD su ključni saveznik BiH na njenom euroatlantskom putu"

Murphy je istaknuo da će se SAD trajno zalagati za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i njen multietnički karakter, te da je Washingtonu stalo da institucije BiH budu jake i efikasne.

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2023  06. Apr. 2023

  • 4

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u službenu posjetu u Sarajevu primio američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja s kojim je razgovarao o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i Sjedinjenih Američkih Država. Konstatirali su kako se saradnja odlično odvija, te da je treba i dalje razvijati.  

Helez je istaknuo kako su SAD ključni saveznik BiH na njenom euroatlantskom putu, te da mu je drago što je naša zemlja među vojno-političkim prioritetima SAD-a - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Murphy je istaknuo da će se SAD trajno zalagati za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i njen multietnički karakter, te da je Washingtonu stalo da institucije BiH budu jake i efikasne.

U tom pogledu je neupitna svaka podrška Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantskim institucijama.

Helez je upoznao američkog ambasadora o detaljima povećanja vojnog budžeta BiH, aktivnostima na prijemu novih kadrova i predstojećim kadrovskim riješenjima u Oružanim snagama BiH, kao i planovima za dalje riješavanje viškova neperspektivne municije.

Helez je ponovio zahvalnost za američki paket pomoći od 23 miliona dolara za dalje jačanje helikopterskih kapaciteta OS BiH, te naglasio da će MO i OSBiH i dalje biti posvećeni projektu dalje nabavke američkih helikoptera.

Tokom sastanka, Helez je govorio i o svom predstojećem putu u SAD, od 10. do 16. aprila 2023. godine, gdje će sudjelovati na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na nizu bilateralnih susreta u Pentagonu i State Departmentu, te posjetiti guvernera savezne američke države Maryland i Nacionalnu gardu Maryland.

Murphy je zaključio kako MO i OSBiH u svakom trenutku mogu računati na pomoć američke strane, te da trajna podrška neće izostati.

U pratnji ambasadora Murphyja bila je i politička savjetnica u Ambasadi SAD-a u BiH Dianna Paleqin, kao i vojni izaslanik ove zemlje brigadir Eric Adams. Sastanku je prisustvovao i šef kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba - navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...