ŠVEDSKI MEDIJI: Andrej Plenković ozbiljan kandidat za šefa NATO-a

Dva švedska dnevna Aftonbladet i Dagbladet pišu kako se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osjećaju zapostavljene u raspodjeli ključnih dužnosti u Evropskoj uniji i NATO-u.

  • Svijet

  • 07. Apr. 2023  

  • 1

Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu 30. septembra ove godine ističe mandat i očekuje se da će ime njegovog nasljednika biti poznato do samita NATO-a 11. i 12. jula.

Dva švedska dnevna Aftonbladet i Dagbladet pišu kako se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osjećaju zapostavljene u raspodjeli ključnih dužnosti u Evropskoj uniji i NATO-u.

Navodi kako se otvara prostor za aktualnog rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa, estonsku premijersku Kaju Kallas i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

No, rumunskom predsjedniku mandat ističe tek u novembru 2024. godine, a Kallas se smatra previše neprijateljski nastrojenom prema Rusiji, što Plenkovića stavlja u poziciju favorita bude li se sljedeći generalni sekretar tražio u ovom dijelu Evrope, prenosi 24sata.hr.

Plenkovića se u švedskoj javnosti i dosad smatralo jednim od lidera Evropske narodne stranke i utjecajnom figurom u Evropskoj uniji.

Švedski mediji nadalje nagađaju da bi vođenje NATO-a prvi put u historiji možda mogla preuzeti žena, no sve tri navedene kandidatkinje imaju određene prepreke i nedostatke. Prije godinu dana se kao Stoltenbergova nasljednica spominjala bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...