NERMIN NIKŠIĆ UOČI SJEDNICE GLAVNOG ODBORA SDP-a: "Nadam se da će Schmidt ovo riješiti nakon Uskrsa"

"Potpisali smo sporazume, ušli smo u vlast gdje god smo mogli. Želimo da se omogući većini da formira Vladu FBiH i da se počnemo baviti stvarnim životnim problemima građana, stvaranjem preduslova za povoljnije poslovanje privrednika, povećanje plate radnika, rasterećenje privrede, bolje uslove kategorijama naslonjenim na budžet pa sve do investicionih ciklusa autoput i energetski projekti", kazao je.

  • Vijesti

  • 08. Apr. 2023  08. Apr. 2023

  • 19

U Tuzli se održava sjednica Glavnog odbora SDP-a, a predsjednik Nermin Nikšić je medijima kazao da će se ove godine održati dva redovna kongresa, osmi i deveti.

"Jedan da razgovaramo o izvještajima o ustroju stranke i drugi izborni manifestacioni prosto jer kada je to jedan kongres to traje dva dana. Želimo da izborni kongres bude manifestacioni", kazao je.

Na pitanje o planovima stranke, Nikšić je kazao da sa partnerima žele biti dio parlamentarne većine.

"Potpisali smo sporazume, ušli smo u vlast gdje god smo mogli. Želimo da se omogući većini da formira Vladu FBiH i da se počnemo baviti stvarnim životnim problemima građana, stvaranjem preduslova za povoljnije poslovanje privrednika, povećanje plate radnika, rasterećenje privrede, bolje uslove kategorijama naslonjenim na budžet pa sve do investicionih ciklusa autoput i energetski projekti", kazao je.

Na pitanje da li će se stvoriti uslovi da Nikšić ipak bude kandidat za predsjednika SDP-a kazao je da nema govora o tome. 

"I to sam kao kandidat za predsjednika na prethodnim izborima obećao, da ću svom nasljedniku koji će doći poslije mene, ostaviti statut gdje će imati više ovlasti. Nije to tema niti može biti tema da povećamo broj mandata za predsjednika", dodao je.

Na pitanje o formiranju vlasti u FBiH i potpredsjedniku Refiku Lendi (SDA) koji ne želi dati saglasnost za formiranje Vlade FBiH bez SDA, Nikšić je kazao da je Lendo samo eksponent politike SDA. 

"Oni smatraju da je smak svijeta ako su opozicija, a mi smo dokaz da to nije tako. On provodi politiku SDA koja ne priznaje principe parlamentarne demokratije. Lendo ne bi bio izabran da ga nije podržala parlamentarna većina. Kod njih ništa nije uredu ako oni nisu dio te priče. Ako bi mi bili sa SDA ne bismo bili izdajnici i ja bih bio idealan kandidat premijer, ako nismo onda sam prodat, kupljen, šta sve nisam", rekao je.

Nema dileme da je visoki predstavnik svojom intervencijom u noći izbora doveo nas u ovu situaciju, kaže Nikšić. 

"Jedino što je ispravno i moralno i ljudski je da otkloni tu blokadu. Rekao sam visokom predstavniku mi ne želimo da se uvode kantoni i ta priča, ali želimo da odblokira kako je to normalno da parlamentarna većina formira vlast. Rekao sam mu da bismo voljeli da to bude trajno rješenje. Svi pokušavamo da dođemo do određenih informacija i imamo ih. Nalazimo se pred uskrašnjim praznicima i narednih nekoliko dana neće biti tu, i nadam se da će to biti kad se vrati. Bio bi spektakl da to mi napravimo sami. Da bi pobjegli od straha šta će proglasiti visoki predstavnik, dovoljno je da SDA prihvati realnost", zaključio je.

Na pitanje da li je osmorka stabilna Nikšić je kazao da to odavno već nije osmorka ali da je stabilna.

"Demonstrirali smo na sjednici PD da se držimo, naravno različito gledamo na neke stvari. NES je u USK sa SDA, dobili su mjesto premijera. Znajući SDA, ja sam potpuno uvjeren da to nisu dali što vole NES već što imaju neki interes i pokušavaju da ga ostvare u FBiH", kaže Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...