NEZIR PIVIĆ ODGOVORIO TROJKI: "Možemo i na prijevremene izbore"

"SDP je u svojoj historiji dva puta vodio Vladu FBIH i oba puta oktroisani su na vlast od strane OHR-a i nikada voljom naroda", rekao je Pivić

  • Politika

  • 08. Apr. 2023  08. Apr. 2023

  • 0

Refiku Lendi, potpredsjedniku Federacije BiH iz reda Bošnjaka, uskratili su ustavno pravo da predloži kandidate za premijera i ministre.

"Uskratili su mu ustavno pravo da učestvuje u vlasti", navodi Nezir Pivić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH u reakciji na navode Trojke kako pozive SDA za razgovorima smatraju neiskrenim pokušajem odugovlačenja i dalje blokade Federacije BiH kao ni da SDA za 30 dana nije ponudila ni program, ali ni kandidate koji bi preuzeli funkcije.

Gospodinu Lendi donijeli su Odluku koju je pripremila Bradara i postavili mu ultimatum da potpiše bez mogućnosti da ima utjecaja na sadržaj odluke. Do sada nezabilježena degradacija nosioca izvršne vlasti u Federaciji BIH. Gospodin Lendo pozivao je prije svega na politički dogovor ali stranke HNS-a (“Trojka i HDZ) poziv su odbile. SDP je u svojoj historiji dva puta vodio Vladu FBIH i oba puta oktroisani su na vlast od strane OHR-a i nikada voljom naroda. Pošto nisu volja naroda, mole da budu treći put volja OHR-a.

Bilo kakvo oktroisanje od strane OHR-a imat će teške i nesagledive posljedice na Federaciju BIH i demokratsko društvo u cjelini. SDP za to nije briga, a svoj odnos prema institucijama pokazali su odlaskom u ambasadu da mole za oktroisanje umjesto da usvoje amandmane u Parlamentu – navodi Pivić.

Komentirao je i kadrovska rješenja.

– Tako su im “dobra” da je i Igoru Stojanoviću proradila savjest pa je odbio da potpiše Odluku, navodeći da nije zadovoljan upravo kadrovskim rješenjima. Ono što je važno jeste da je Čović zadovoljan i da je Stojanović u ponedjeljak potpisao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...