RUSI ISKOPALI ROV DUG 70 KILOMETARA; KIJEV TVRDI: "Rusija priprema prisilnu evakuaciju na Krimu"

Rov je snimljen satelitom Sentinel-2 i nalazi se iza trenutnog fronta. Proteže se od okupiranog grada Melitopolja u regiji Zaporižji do sela Marinivka u regiji Donjeck.

  • Svijet

  • 08. Apr. 2023  08. Apr. 2023

  • 0

Ruske snage iskopale su 70 kilometara dug rov u okupiranim dijelovima regije Zaporiže, javlja Kyiv Independent pozivajući se na Centar za novinarska istraživanja.

Rov je snimljen satelitom Sentinel-2 i nalazi se iza trenutnog fronta. Proteže se od okupiranog grada Melitopolja u regiji Zaporižji do sela Marinivka u regiji Donjeck.

ISW: Najviši ruski dužnosnici mogu napustiti zemlju samo uz dopuštenje premijera

Visoki ruski dužnosnici smiju napustiti zemlju samo uz dopuštenje ruskog premijera Mihajla Mišustina, objavio je američki Institutu za proučavanje rata (ISW).

Trust mozgova je citirao izvještaj ruske novinske kuće The Bell u kojem se navodi da je Mišustin ograničio međunarodna putovanja na službene poslove, što znači da je za sva dopuštena putovanja potreban njegov pristanak. Međutim, list je izvijestio da zaposlenici administracije Vladimira Putina ne podliježu istim ograničenjima.

ISW je ranije izvijestio da ruske sigurnosne službe oduzimaju putovnice ruskim dužnosnicima, bivšim dužnosnicima i direktorima državnih kompanija kako bi ih spriječile da odlete iz Rusije.

Održana sahrana za ubijenog ruskog propagandistu

U Moskvi je danas održana sahrana istaknutog ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog koji je ubijen u eksploziji u kafiću u Sankt-Peterburgu.

Mnoštvo ljudi, među kojima je bio i vođa Wagnera Jevgenij Prigožin, došlo je na sahranu, a mnogi od njih su nosili crveno cvijeće.

Istražitelji u Rusiji optužili su Darju Trepovu, 26-godišnju stanovnicu Sankt-Peterburga, za ubojstvo Tatarskog.

alt

Ukrajina: Ubijeno je 177.680 ruskih vojnika

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je od početka ruske invazije ubijeno 177.680 ruskih vojnika i uništeno 7.020 oklopnih borbenih vozila.

"Ruske snage napale ukrajinski energetski sustav s više od 1200 projektila i dronova"

Ruske snage upotrijebile su više od 1.200 projektila i bespilotnih letjelica za napad na ukrajinski energetski sistem, navodi se u saopćenju ukrajinske energetske firme Ukrenergo.

Od 1.200 projektila, 250 je pogodilo lokacije Ukrenerga, uzrokujući štetu na 43 posto glavne elektroenergetske mreže Ukrajine, navodi firma. Sve termoelektrane i hidroelektrane pretrpjele su različite stupnjeve oštećenja, saopćila je firma.

"Tokom najhladnijih šest mjeseci u godini, neprijatelj nam je pokušavao oduzeti struju i toplinu uništavajući našu energetsku infrastrukturu", objavio je Ukrenergo.

Trošak hitnih popravaka energetske mreže dosegnut će više od milijardu dolara, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...