SENAD PEĆANIN UPOZORAVA: "Prije nego što Christian Schmidt nametne odluku Trojka mora…"

Sa 14 delegata Dragan Čović ima osigurač da će njegova stranka vječno biti nezaobilazna prilikom formiranja Vlade FBiH.

  • Mini market

  • 10. Apr. 2023  10. Apr. 2023

  • 0

Ne stišavaju se reakcije nakon najave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je nedavno poslao posljednje upozorenje političarima i najavio novu intervenciju.

Svoj sud o svemu dao je advokat Senad Pećanin .

-Hajde da vjerujemo da utisak o tajnoj kolaboraciji “Trojke” sa Schmidtom u nametanju katastrofalnih rješenja-vara! Minimum onoga što bi “Trojka” morala učiniti prije nego što OHR interveniše jeste upozorenje da se ne prihvati odluka koja će važiti samo sada, ono što traži HDZ, poručio je Pećanin.

Podsjetimo, Christian Schmidt je prvobitno razmatrao opciju da (pot)predsjedniku FBiH koji ima dvotrećinsku podršku u klubu naroda kojem pripada omogućiti blokiranje imenovanja Vlade FBiH. HDZ BiH i Vlada u Zagrebu nisu pristali na ovo rješenje, jer bi ono, u budućnosti, moglo ugroziti HDZ BiH. Razlog je jednostavan – mnogo je lakše osigurati osam ruku u Klubu Hrvata, nego deset, koliko bi prema odredbi Ustava FBiH koju u suradnji s HDZ-om BiH priprema Christian Schmidt bilo potrebno da se onemogući blokiranje imenovanja Vlade FBiH. Sa 14 delegata Dragan Čović ima osigurač da će njegova stranka vječno biti nezaobilazna prilikom formiranja Vlade FBiH.

Dio Međunarodne zajednice, saznaje Istraga, zagovara i donosi jednokratne mjere kojima bi se omogućilo strankama okupljenim oko HDZ-a i NiP-a da bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende formiraju Vladu Federacije. Međutim, na sastanku u rezidenciji američkog ambasadora Michaela Murphya, predstavnik NES-a je rekao da ta stranka neće podržati nikakva jednokratna rješenja. A ukoliko NES i SBiH ostanu pri stavu da neće sudjelovati u formiranju vlasti na temelju jednokratnog rješenja, stranke okupljene oko HDZ-a i NiP-a neće imati većinu u Predstavničkom domu koji potvrđuje imenovanje Vlade FBiH.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...