MASOVNE DEMONSTRACIJE URODILE PLODOM: Desničarski premijer Izraela povukao potez očajnika…

Aktuelna izraelska vlada, koja je preuzela dužnost krajem prošle godine, smatra se najdesnijom u izraelskoj povijesti.

  • Evropa

  • 11. Apr. 2023  

  • 0

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je povukao smjenu ministra odbrane Yoava Gallanta kao odgovor na masovne demonstracije koji su izbili nakon što je Gallant otpušten prošlog mjeseca.

"Radit ćemo zajedno na sigurnosti Izraela", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Tel Avivu. Gallant je član Netanyahuova Likuda, najveće stranke u koalicijskoj vladi od šest stranaka.

Netanyahu je smijenio ministra odbrane Yoava Gallanta nakon što je ministar odbrane pozvao na zaustavljanje vladinih kontroverznih reformi pravosuđa.

Odmah su uslijedili ulični protesti. Opozicija je kritizirala taj potez s obzirom na trenutnu neizvjesnu sigurnosnu situaciju u zemlji, ocijenivši ga neprofesionalnim.

U ponedjeljak je Netanyahu rekao da je Izrael suočen s terorističkim napadom, optužujući vladu svog prethodnika Yaira Lapida za potkopavanje sigurnosne politike.

Aludirao je na sporazum o morskoj granici Izraela s Libanonom koji je Lapidova vlada potpisala u oktobru. Netanyahu je to nazvao sporazumom s radikalnom islamističkom milicijom Hezbollah.

Netanyahu je obećao obnoviti sigurnost Izraela. Upozorio je sirijsku vladu Bašara al-Asada da će "platiti visoku cijenu" za sve daljnje raketne napade na Izrael. Izrael neće dopustiti islamističkoj palestinskoj organizaciji Hamas da tamo postavi svoju infrastrukturu, rekao je.

Aktuelna izraelska vlada, koja je preuzela dužnost krajem prošle godine, smatra se najdesnijom u izraelskoj povijesti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...