POGLEDAJTE DRAMATIČAN ISTUP I PRIJETNJE MILORADA DODIKA: "Prekinućemo svaku saradnju sa NATO-om. Svi naši predstavnici više neće raditi na tom pitanju..."

Još jednom je ponovio da se RS protivi članstvu u NATO-u, kao i da će svi predstavnici iz RS biti obavezani da prekinu svaki kontakt i saradnju sa NATO-om, kao i da se prekidaju sve vojne vježbe dok traje rat u Ukrajini.

  • Vijesti

  • 11. Apr. 2023  11. Apr. 2023

  • 18

Predsjednik RS Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz RS Željka Cvijanović danas su na konferenciji u Banjaluci govorili o funkcionisanju vlasti na bh. nivou, (ne)saradnji sa NATO-om i brojnim drugim pitanjima.

Dodik je govorio i o "nezavisnosti RS".

"Približava se vrijeme kada ćemo mi donositi svoje odluke, one su uvijek iznuđene, moranje da se to uradi", rekao je Dodik i ponovo rekao da imovina pripada RS.

"Mi nikome ništa ne otimamo, mi smo stvorili RS i imovina je pripala njoj, to je propisao Ustav i Dejtonski sporazum. Ni na jednu odluku međunarodnog faktora nećemo pristati, OHR-a koji je lažan i odmah ćemo proizvesti našu reakciju na to. Kada uzmete u zadnje vrijeme, vidjećete da je to stalno reakcija koju mi moramo da pokažemo na akciju međunarodnog i muslimanskog faktora.

Neki kažu 'dosta nam je Dodika koji kaže biće nezavisna'. Mnogi narodi su se za svoju nezavisnost borili decenijama. Ponoviću još to hiljadu puta, volio bih da se to desi u mom političkom životu. Nema opstanka srpskog naroda ako se RS ne formira kao samostalna država, a u okviru BiH smo mi izgubljeni kao narod", kazao je Dodik.

Govoreći o navodnom procesuiranju njega zbog negiranja genocida, Dodik je kazao da ne izbjegava procesuiranje.

"Ja to i radim da budem procesuiran, okej? Ja to smatram dijelom svog političkog rada. Kako da se nešto desilo, a braniš nekome da ima svoj stav o tome, to nema nigdje na svijetu", kazao je Dodik.

Zatim je ponovo rekao da "nije bio genocid u Srebrenici", te da "ne prihvata tu kvalifikaciju".

“Spreman sam da se pojavim na svakom sudu. Ja to veoma svjesno govorim i na bazi onoga što sam čitao i bazi onoga što su stručnjaci ovdje napisali, čitav jedna zbornik. Inzko nije imao pravo da nametne taj zakon, koji je rekao ići ćeš u zatvor. Dakle, nije bio genocid u Srebrenici, izvolite procesuirajte me. Ja ne smijem da dozvolim da ovaj narod bude ućutkan i da mu se namjeste netačne kvalifikacije. Ako je iko kroz istioriju stradao od genocida, onda je to srpski narod”, rekao je Dodik.

Još jednom je ponovio da se RS protivi članstvu u NATO-u, kao i da će svi predstavnici iz RS biti obavezani da prekinu svaki kontakt i saradnju sa NATO-om, kao i da se prekidaju sve vojne vježbe dok traje rat u Ukrajini.

"Prekinućemo svaku saradnju sa NATO-om. Svi naši predstavnici više neće raditi na tom pitanju, od zamjenika ministra u Savjetu ministara do ministara u Vladi RS do svih operativaca zaključno sa komisijom u kojoj sjedi dio Srba. Mi ne možemo da budemo članica NATO saveza i ne želimo da se svrstavamo ni na jednu stranu”, kazao je Dodik.

Dodik je danas izjavio da RS nema problema sa isplatom svojih obaveza i da ima dovoljno novca na računu da podmiri sve svoje obaveze.

Tvrdi da je opozicija izmislila "laž i špekulaciju" ne preicizrajući na šta misli, te da je RS stabilnija od FBiH.

Dodik je iznio niz ekonomskih pokazatelja u RS, te ocijenio da ima najnižu stopu zaduženosti ikada i da ima najmanji procenat javnog duga u regionu, kao i da ovaj entitet ima sve veći broj prijatelja u svijetu koji su spremni da je podrže.

Rekao je i da RS nije podržala uvođenje sankcija Rusiji, ali da je "bilo neodgovornih ambasadora, poput Svena Alkalaja, koji je neovlašteno otišao na sesije i pridruživao se i govorio da BiH to podržava".

Kazao je da neki u RS o tom pitanju više vjeruju Briselu nego zvaničnim organima u RS, aludirajući na današnju pres konferenciju predsjednika PDP-a Branislava Borenovića koji je izjavio da je dobio takvu potvrdu od visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

“Opoziciona struktura ima svoje brige, koje nisu male, a nismo im mi to nametnuli i ne želimo da se bavimo njima. Uporno pokušavaju da pobjegnu od raskola i propasti tako što će izbaciti neku laž da je mi onda komentarišemo, to se neće desiti”, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...